Unikátní výstava domácích andělů bude ve Vizovicích k vidění do konce měsíce

VIZOVICE - Díky velkému ohlasu prodloužil vizovický zámek termín unikátní výstavy domácích andělů a lidé si tak anděly mohou přijít prohlédnout až do konce září. Agentuře Mediafax to oznámila Dagmar Šnajdarová z Národního památkového ústavu v Kroměříži.

Výstavu nazvanou Angelus domesticus, anděl domácí připravila správa zámku ve Vizovicích původně při příležitosti 15. ročníku vánoční akce Betlémy v zámecké kapli. Díky množství vystavených exponátů a zájmu návštěvníků byl původní záměr – uspořádat komorní asi desetidenní výstavu – změněn a výstava byla prodloužena na celou návštěvnickou sezonu 2011.

Na zámku je k vidění více než 700 figurek, sošek a obrázků andělů. Všechny tyto exponáty mají svůj příběh. „Někteří majitelé vybavili své andělíčky dokonce psanou instruktáží, jak o ně pečovat. Své anděly zapůjčili lidé ze svých domácností na Moravě, v Čechách i v zahraničí,“ konstatovala kastelánka zámku Jana Pluhařová.

Na počátku výstavy se v zámku sešlo přes 500 andělů, v průběhu výstavy ji ale lidé doplnili o dalších asi 200 exemplářů. Návštěvníci se navíc mohou zúčastnit tipovací soutěže o ceny, kde mohou zkusit uhodnout, kolik andělů je přesně na výstavě vystaveno. „Soutěže se už zúčastnilo asi 700 tipujících. Do odhadu se nezapočítávají kresby návštěvníků, které denně přibývají na velké papírové tabuli. Od začátku výstavy už bylo pomalováno více než sedm takovýchto ploch,“ doplnila Pluhařová.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x