Systém poraden nahradí ve Zlínském kraji Centrum poradenství

ZLÍN - Ve Zlínském kraji se změní systém fungování Poraden pro rodinu, manželství a mezilidské vztahy. Agenturu Mediafax o tom informovala mluvčí Zlínského kraje Gabriela Dvorníková s tím, že nový systém přinese lepší využití personálních, materiálních i finančních zdrojů.

Aktuálně působí poradny ve všech čtyřech bývalých okresních městech Zlínského kraje. Nově by mělo vzniknout jedno Centrum poradenství pro rodinné a partnerské vztahy.

Působnost nově navrhovaného zařízení bude na území celého Zlínského kraje. Jeho struktura by měla mít podobu jedné centrální organizace se sídlem ve Zlíně a několika oddělených pracovišť, v nichž budou poskytovat své služby odborní pracovníci, a to na základě předem sjednaných schůzek s klienty. Provozní doba jednotlivých pracovišť se přitom bude řídit mírou poptávky ze strany klientů.

„Současný systém čtyř poraden se aktuálně jeví jako překonaný model. Ukazuje se totiž, že stávající struktura nevytváří dostatečné možnosti efektivního řízení a využití potenciálu odborných a sociálních pracovníků v jednotlivých poradnách, což nově navrhovaný model naopak umožní,“ vysvětlila krajská radní pro oblast sociálních věcí Taťána Nersesjan (ČSSD).

Mezi další přednosti nového modelu patří jednotné rozhodování a vedení, sjednocení ekonomických a personálních agend, vytvoření jednotných standardů kvality pro sociální služby, snížení mzdových a nákladů a nákladů na některé služby či vytvoření dostatečného časového prostoru pro samotnou práci odborných pracovníků v poradnách včetně možnosti jejich profilace a dalšího prohlubování odbornosti.

Centrum poradenství pro rodinné a partnerské vztahy by se mělo zabývat rozvodovým poradenstvím, problémy souvisejícími se vztahy v rodině, poradenstvím v oblasti náhradní rodinné péče, mediací ve sporech o děti, podporovanými setkáními rodičů s dětmi, pomocí při řešení výchovných problémů či pomocí obětem domácího násilí.

„Pracovníci, kterým bude ukončen pracovní poměr, dostanou nabídku uzavřít poměr s nově vytvořeným centrem,“ dodala mluvčí Dvorníková.