Doplněno: Zlínský krajský soud poslal za pokus otcovraždy muže na sedm let za mříže

ZLÍN - (Zprávu jsme aktualizovali v celém znění)

Na sedm let do věznice s ostrahou poslal v pondělí krajský soud ve Zlíně Jiřího Střihavku (42), který se měl letos v květnu pokusit zabít svého otce (66) ve Slavičíně. Soud navíc nařídil obviněnému ústavní protialkoholní léčbu.

Verdikt není pravomocný, státní zástupce i obviněný si ponechali lhůtu pro odvolání.Událost se stala 26. května ve Slavičíně. „Obviněný bydlel se svým otcem ve společné domácnosti a měli spolu dlouhodobě spory. Otci se totiž nelíbilo synovo nadměrné požívání alkoholu. Osudný den chtěl otec na syna zavolat policii a vyzýval ho, ať odejde z bytu. Na to obžalovaný reagoval fyzickým útokem. Nejprve do otce strčil, až upadl na zem, pak si vzal zavírací lovecký nůž s čepelí dlouhou 11 centimetrů a bodnul ho do levé poloviny břicha,“ popsal událost krajský státní zástupce Roman Kafka. V zápětí nato syn obrátil nůž proti sobě a dvakrát se bodl do břicha. Poranil si přitom střeva.

Otec utrpěl velmi vážné poranění, nůž mu poranil ledvinu, ledvinnou tepnu a žíly. Ztratil asi 3,5 litru krve a lékaři mu museli levou ledvinu úplně odstranit. Léčil se až do června.

„Je mi to strašně moc líto. Kdybych mohl vrátit čas, udělám to. Tatínkovi jsem už poslal omluvný dopis a odepsal mi, že mi odpouští. Chci svůj život změnit a konečně definitivně skoncovat s alkoholem,“ uvedl před soudem obžalovaný. Zároveň se otci omluvil ještě jednou, do očí.

U soudu vypovídal i otec, kterého obžalovaný pobodal. „Synovi jsem skutečně odpustil. Pokud se vrátí z vězení a rozhodne se svůj život změnit, nechám ho u nás znovu bydlet. Podmínkou ale je, aby nepil alkohol,“ podotkl Střihavkův otec.

Podle znalců je Jiří Střihavka na alkoholu závislý, ale jeho případná resocializace je možná. Předpokladem je ale nutnost abstinovat.

Soudce Radomír Koudela přistoupil nakonec k mimořádnému snížení trestu. Původně hrozilo Střihavkovi 10 až 18 let vězení, nakonec ho ale soudce poslal do vězení na sedm let. „Důvodem je především to, že obžalovaný má s rodinou dobré vazby, otec mu odpustil a je zjevné, že pokud se mu podaří zbavit se závislosti na alkoholu, vztahy v rodině se ještě zlepší. Obžalovaný navíc projevil snahu se léčit,“ dodal Koudela.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x