Rumunský král Michal I. se stal novým čestným občanem Kroměříže

KROMĚŘÍŽ - Kroměříž má po sedmi letech nového čestného občana, stal se jím rumunský král Michal I. Agentuře Mediafax to v pondělí oznámil mluvčí kroměřížské radnice Pavel Zrna.

„Toto nejvyšší uznání získá rumunský král ke svému životnímu jubileu. Byl to právě on, kdo městu jako vrchní velitel rumunských královských vojsk přispěchal městu v dobách nejtěžších na pomoc a společně se sovětskou armádou ho v roce 1945 osvobodil,“ podotkl Zrna.

V letošním roce se král dožívá 90 let. „Díky svým zkušenostem i životním peripetiím je Michal I. nejen v Rumunsku uznávanou a váženou autoritou,“ doplnila kroměřížská radní Jarmila Číhalová (Volba pro Kroměříž).

Čestné občanství předají zástupci města králi v předvečer jeho narozenin, tedy 23. října na půdě českého velvyslanectví v Bukurešti. „Je to pro nás velmi prestižní událost, protože na toto setkání s královskou rodinou jsme byli pozváni jako součást oficiální české delegace v čele s ministrem zahraničí Karlem Schwarzenbergem,“ dodala starostka Daniela Hebnarová (ODS), podle níž za tuto výsadu mohou zejména pevné a dlouhodobé přátelské vztahy s družebním městem Ramnicu Valcea a Rumunskem vůbec. „I samotný král už Kroměříž navštívil. Bylo to v roce 2005 při příležitosti oslav 60. výročí osvobození Kroměříže,“ uzavřela starostka.

Poslední čestné občanství Kroměříže získal před sedmi lety shodou okolností také obyvatel Rumunska, tenkrát se ale pocty dostalo tehdejšímu rumunskému prezidentovi Ionu Iliescovi.

--> --> --> --> -->