Ve Valašském Meziříčí začaly Dny zdraví

VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ - Na valašskomeziříčském náměstí začaly v pondělí dvoudenní Dny zdraví. Agentuře Mediafax to uvedla Vendula Králová z valašskomeziříčské radnice.

Akce potrvá v pondělí do 18 hodin, v úterý pak bude zahájena v devět hodin a ukončena v 17 hodin. Dny zdraví současně odstartovaly týdenní Dny města aneb Meziříčský hodokvas 2011.

Součástí Dnů zdraví je i putovní výstava nazvaná Každý svého štěstí strůjcem věnovaná rakovině. „Výstava má za sebou již tři úspěšné ročníky, které nás přesvědčily, že forma nadsázky, humoru a hry, která byla zvolena při koncepci výstavy, našla u veřejnosti pozitivní odezvu. V uplynulých letech ji navštívilo na 35 tisíc lidí,“ řekla za organizátora Barbora Wildová.

Cílem celé akce je podle organizátorů oddémonizovat závažné téma rakoviny, upozornit na zdravý životní styl a představit efektivní preventivní doporučení.

Během Dnů zdraví si přijdou na své všechny generace. „Připravena je propagace zdravého životního stylu hravou interaktivní formou nazvanou Zkus, jak jsi na tom. Děti i dospělí si mohou otestovat nejen fyzickou zdatnost, ale například i smyslové dovednosti nebo postřeh,“ doplnila Wildová.

Dospělí zase budou moci navštívit improvizovanou vyšetřovnu. „Každý zájemce si může nechat změřit například krevní tlak, výši BMI, nebo procento skrytého tuku v těle. Lze si i ověřit hladiny cholesterolu a cukru v krvi,“ dodala Kateřina Janovská, předsedkyně Národní sítě podpory zdraví.

Lékaři a zdravotníci výsledky následně vyhodnotí a poradí i v oblastech zdravého životního stylu, nekuřáctví a obezity. Na náměstí bude po oba dny přítomen také dermatolog, se kterým budou moci zájemci konzultovat mateřská znaménka, pihy a změny na kůži. Vše bude zdarma. Pracovnice Mateřského centra Emcéčko k tomu navíc nabídnou bezplatné hlídaní dětí.

--> --> --> --> -->