Tradice výroby pletacích strojů bude ve Vsetíně zachována, Amtek machiner koupili Němci

VSETÍN - Vsetínskou společnost vyrábějící pletací stroje Amtek machiner koupila německá firma Mayer&Cie. Agentuře Mediafax to v úterý uvedla mluvčí vsetínské radnice Marie Šidlová.

Tradice výroby pletacích strojů tak bude ve Vsetíně zachována a nadále rozvíjena. Německá firma patří v tomto oboru mezi světové jedničky. Výrobu chce nejen zachovat, ale i výrazně rozšířit. Do budoucna by se tak současný počet 28 zaměstnanců mohl zvýšit až na 120. Němečtí investoři navíc hodlají najít v regionu firmy, které by byly schopné některé součástky do pletacích strojů vyrábět.

Firma Amtek machiner vznikla na přelomu let 1999 a 2000, kdy získala know-how na výrobu tradičních pletacích strojů od vsetínské Zbrojovky KM. Na základě něj vyvinula novou generaci strojů a v roce 2002 vyrobila své první stroje a vyvezla je do svého hlavního obchodního teritoria, jímž bylo Turecko. Společnost postupně rozšiřovala své aktivity i výrobní sortiment až do roku 2007, kdy dosáhla maximálního počtu 70 vyrobených strojů ročně. „V té době jsme měli 38 zaměstnanců. To byl pouze zlomek počtu, který měla původně Zbrojovka, přičemž námi vyvinutý a vyráběný sortiment byl asi stokrát širší než ve Zbrojovce,“ podotkl ředitel společnosti Amtek machiner Josef Vaculík.

Díky svým výsledkům se Amtek machiner etabloval na světových trzích a byl řazen mezi špičku ve svém oboru. Hospodářská krize však slibně se rozvíjející firmu poznamenala tak, že se v roce 2010 dostala do insolvence. Nakonec ji koupil největší německý výrobce pletaček, společnost Mayer&Cie. „Nový majitel nám přinesl silné kapitálové zázemí, ale i jistotu, že tradiční česká značka bude zachována i do budoucnosti,“ dodal Vaculík s tím, že stroje společnosti Amtek se budou nadále prodávat do původních destinací, jako je například Turecko a Indie, a současně budou nabízeny v jiných částech světa prostřednictvím prodejní sítě společnosti Mayer&Cie. „Získáme tak snad i nové trhy,“ doplnil Vaculík.

Vsetínská firma se nyní bude soustřeďovat na vlastní výrobu pletacích strojů značky Amtek a části sortimentu firmy Mayer&Cie. Kromě toho bude také zajišťovat pro celou společnost Mayer&Cie i dodávky některých součástek či montážní celky. „To bude příležitost i pro další strojařské firmy v našem regionu, pokud budou splňovat požadavky na vysokou kvalitu a konkurenceschopnou cenu,“ uzavřel Vaculík.

V nejbližší době by se z důvodu plánovaného rozšíření výroby měl zvýšit počet zaměstnanců firmy Amtek ze současných 28 na 33, v příštím roce pak vedení společnosti počítá s dalšími 15 novými pracovními místy. Do budoucna je záměrem nového majitele zaměstnávat ve Vsetíně až 120 pracovníků.

--> --> --> --> -->