Ve Valašském Meziříčí slavnostně otevřeli chybějící část cyklostezky Bečva

VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ - Představitelé valašskomeziříčské radnice v úterý slavnostně otevřeli chybějící úsek cyklostezky Bečva, a to mezi sokolovnou a parkem Abácie. Agentuře Mediafax to sdělila Vendula Králová z valašskomeziříčské radnice.

Jedná se o úsek dlouhý asi 135 metrů. Slavnostní otevření valašskomeziříčského osmikilometrového úseku se konalo již v září loňského roku, k úplnému propojení trasy však došlo až nyní.

Zpoždění výstavby chybějícího úseku způsobily majetkoprávní vztahy. „Nebylo možné stihnout majetkoprávně vyřešit pozemky patřící Českým drahám do termínu podání žádosti o dotaci z Regionálního operačního programu Střední Morava,“ vysvětlil koordinátor dopravních staveb valašskomeziříčské radnice Aleš Cáb.

Na základě požadavku Povodí Moravy nesměl být v rámci stavby měněn či lomen sklon břehu, aby nenastala změna průtočného profilu řeky Bečvy. „Šíře tohoto úseku je proto 1,4 metru, což je největší možná šířka vzhledem ke stávajícímu sklonu břehu,“ konstatoval Cáb. Taková šíře je dostačující pro obousměrný provoz.

Splněna musela být také další podmínka Povodí Moravy, a to ponechat úsek bez zábradlí. Tento požadavek byl zdůvodněn tím, že v případě povodní je zábradlí překážkou. „Proto jsme před začátek úseku z obou stran umístili dopravní značení Cyklisto sesedni z kola a upozorňující tabuli Nebezpečný úsek, cyklisto veď kolo,“ doplnil Cáb.

Město pro vyšší bezpečnost nechalo položit na cyklostezku také speciální povrchovou úpravu, takzvanou striáž. „Jedná se o zdrsnění povrchu tak, aby za mokra nebyl kluzký,“ dodal Cáb.

Protože se tento úsek cyklostezky nachází v záplavovém území a nízko nad hladinou řeky Bečvy, jsou konstrukční vrstvy z betonu.

Výstavba chybějícího úseku cyklostezky stála 724 tisíc korun včetně DPH. Dotace ze Státního fondu dopravní infrastruktury pokryje 65 procent nákladů, zbývající finanční částka bude uvolněna z městského rozpočtu.

--> --> --> --> -->