Do valašskomeziříčské nemocnice zavítala fenka Sára, pomáhá pacientům LDN

VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ - Za pacienty oddělení následné péče Nemocnice Valašské Meziříčí dorazila v úterý fenka Sára, a to v rámci canisterapie. Agentuře Mediafax to sdělila mluvčí nemocnice Hana Szotkowská.

Canisterapie pomáhá aktivizovat dlouhodobě hospitalizované pacienty, ulevuje jim od napětí a zpříjemňuje pobyt v nemocnici. Motivuje pacienty k pravidelnému pohybu a zlepšuje se také jejich hmatová stimulace.

„O tom, že je canisterapie účinná, jsme se mohli přesvědčit na vlastní oči. Například pacientka, která velmi málo komunikovala s personálem a byla velmi pasivní, na našeho čtyřnohého pomocníka neustále volala a byla najednou plná energie,“ řekla vrchní sestra oddělení následné péče Olga Jachková a dodala, že tato metoda má rovněž pozitivní vliv na psychiku a přispívá k duševní rovnováze a motivaci pacientů.

Slovo canis znamená pes a terapie léčení. Ve světě se canisterapie rozvinula už v 50. letech minulého století, v České republice až po roce 1990. V dnešní době se používá především k řešení problémů psychologických, citových nebo sociálně integračních. Lze ji využívat u všech typů postižení. Plemen psů, která jsou schopna canisterapii vykonávat, je celá řada, včetně kříženců.

--> --> --> --> -->