Koncert Hradišťanu a Spirituál kvintetu vynesl 160 tisíc korun, peníze putují na staroměstský kostel

STARÉ MĚSTO - Koncertu Hradišťanu a Spirituál kvintetu ve Starém Městě na Uherskohradišťsku se v neděli zúčastnila více než tisícovka diváků, organizátoři vybrali 160 tisíc korun. Peníze využijí na další výstavbu Kulturně duchovního centra s kostelem svatého Ducha, uvedl ve středu starosta Josef Bazala (KDU-ČSL).

Společný koncert Hradišťanu a Spirituál kvintetu měl podle garanta akce a primáše Hradišťanu Jiřího Pavlici hned trojí význam. „Chceme přiblížit všem obyvatelům Starého Města význam budovaného Kulturně duchovního centra s kostelem svatého Ducha a akcentovat jeho přínos pro celé město. Dále připomenout Moravanům, Čechům, Slovákům a Polákům ale i dalším Evropanům odkaz svatého Cyrila a Metoděje, jejichž misie je spjata právě se Starým Městem – památným Veligradem. Třetí aspekt má přinést finanční prostředky, které by byly použity ke stavbě budovaného centra,“ podotkl hudebník.

„Koncertu v bezprostředním sousedství rozestavěného kostela svatého Ducha se zúčastnila více než tisícovka diváků. Výtěžek ze vstupného činí 160 tisíc korun, dalšími 20 tisíci přispěli dárci do kasičky pod podiem. Náklady koncertu uhradili sponzoři,“ uvedl starosta Starého Města Josef Bazala.

Staré Město usiluje o výstavbu nového kostela už od 19. století. „Staré Město má po staletí pouze malý kostel svatého Michaela, stojící na základech velkomoravské rotundy. V průběhu minulého století došlo několikrát ke snahám o výstavbu nového a většího kostela, odpovídajícího velikostí a významem Starému Městu. Vždy z předpokládaného záměru sešlo vlivem historických okolností. Nejprve kvůli 1. a 2. světové válce, poté po roce 1948 po nástupu komunistického režimu,“ upozornil Jiří Pavlica.

Po osamostatnění Starého Města v roce 1991 se znovu objevily snahy o vybudování nového kostela ve velkorysém a moderně pojatém plánu architekta Ivo Goropevšeka a jeho spolupracovníků sochaře Otmara Olivy a výtvarníka Jana Jemelky. Vznikl proto návrh Kulturně duchovního centra s kostelem svatého Ducha, který bude otevřen celému městu, bude místem kulturních akcí, přednášek, centrem nejrůznějších komunitních aktivit se zaměřením na rodiny, mladou i starší generaci.

V roce 2002 byl položen základní kámen vysvěcený papežem Janem Pavlem II. a započato s výstavbou nového staroměstského kostela. Po jeho dokončení přijde na řadu také úprava Velkomoravského náměstí, které se stane novým kulturním a společenským centrem Starého Města.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x