Fanoušci se ve Zlíně loučí s obráncem Karlem Rachůnkem

ZLÍN - Rozloučení s hokejistou Karlem Rachůnkem, který tragicky zahynul 7. září při leteckém neštěstí u ruské Jaroslavle, začalo ve středu v pravé poledne na náměstí Míru ve Zlíně. Vzpomínková akce na dvaatřicetiletého mistra světa potrvá do večera.

Fanoušci se začali na náměstí scházet už před 12. hodinou, aby uctili památku zlínského rodáka a hrdiny z loňského zlatého mistrovství světa. V poledne jich tam bylo přibližně tisíc. Někteří z nich neskrývali obrovský smutek ze ztráty oblíbeného hokejisty. „Pořád nemůžu uvěřit, že se něco tak strašného stalo. Karel byl skvělý kluk, který nemyslel jen na sebe. Nikdy na něj nezapomeneme,“ uvedl šéf fanklubu zlínského hokejového klubu Tomáš Vitásek. Na pódiu je vystavena velká fotografie obránce s bohatými zkušenostmi z NHL i z Kontinentální hokejové ligy (KHL). Z reproduktorů zní hudba, kterou Rachůnek rád poslouchal. Lidé mohou také na velkoplošné obrazovce sledovat dokument o českém reprezentantovi a zapsat svůj vzkaz do kondolenční knihy.

„Zpráva o neštěstí mě velmi zaskočila. Karlův odchod je obrovská lidská ztráta. Jakákoliv další slova jsou zbytečná,“ řekl agentuře Mediafax zlínský primátor a zároveň prezident extraligového klubu Miroslav Adámek, který zesnulého beka velmi dobře znal z doby, kdy působil u hokejového týmu jako lékař.

Zlínští příznivci uctili Rachůnkovu památku pátečním smutečním pochodem, jehož cíl byl u Zimního stadionu Luďka Čajky, kde od středečního neštěstí lidé zapalují svíčky a tiše vzpomínají.

Rachůnkův pohřeb začne ve středu ve 14 hodin na Lesním hřbitově ve Zlíně. Rachůnek se stal jednou ze 44 obětí tragické nehody letounu Jak-42, který měl přepravit hokejisty Lokomotivu Jaroslav k utkání KHL do Minsku, ale havaroval krátce po startu nedaleko letiště Tunošna u Jaroslavle. Letadlo se od země odlepilo až za ranvejí, nenabralo potřebnou výšku, ve vzduchu narazilo do stožáru a zřítilo se. Letoun se rozlomil na několik kusů a některé z nich se vzňaly.

Na palubě zemřelo 43 lidí, mezi nimiž byli i další čeští reprezentanti Jan Marek a Josef Vašíček. V pondělí se 44. obětí stal ruský útočník Alexandr Galimov, který v nemocnici podlehl vážným zraněním. Přežil pouze palubní inženýr Alexandr Sizov, jenž utrpěl popáleniny na 15 procentech těla, mnohočetné zlomeniny a poškození lebky, ale je mimo ohrožení života. (Ke zprávě vydává agentura Mediafax foto)

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x