Vsetínský domov s chráněným bydlením se změní v malometrážní byty

VSETÍN - Vsetínská radnice bude nově vlastnit Domov s chráněným bydlením na Ohradě, nemovitost získá od Zlínského kraje bezúplatným převodem. Agentuře Mediafax to ve středu oznámila mluvčí vsetínské radnice Marie Šidlová.

Objekt totiž neodpovídá současným standardům péče a kraj jej takto dále nemůže provozovat. Radnice zabránila tomu, aby musela čtyřicítka klientů přejít do jiného zařízení. Zejména starší lidi ušetří stěhování díky tomu, že změnila statut budovy. Senioři budou od nového roku bydlet v nájemních bytech pro seniory se zajištěnou pečovatelskou službou.

Zlínský kraj rozhodl o zrušení sociální služby chráněné bydlení pro seniory a právě proto požádal město Vsetín o převod zařízení. Snahou kraje i radnice však bylo, aby měli stávající uživatelé co nejméně starostí s přechodem z režimu sociální služby do režimu bydlení. Téměř čtyřicítka klientů bydlí v bytech o velikosti 1 + kk. Cílem je, aby se platby za bydlení příliš nenavýšily. Zastupitelstvo města záměr převodu již schválilo. Konečné rozhodnutí převodu budovy a majetku má ještě schvalovat v příštím týdnu Zastupitelstvo Zlínského kraje.

„Většina uživatelů se o sebe dokáže v nájemním bytě postarat sama. Menší část z nich ale potřebuje pomoc další osoby. Chceme proto v domově zřídit středisko pečovatelské služby, které by mohli potřební využít, a služba tak pro ně zůstala dostupná,“ přiblížila místostarostka Květoslava Othová (KDU-ČSL).

Město také zváží, jak využít prostory, v nichž provozoval Zlínský kraj takzvanou odlehčovací službu. Podle Othové by zde mohli například nabízet služby další poskytovatelé sociálních služeb.

Zřízením malometrážních obydlí se navýší kapacita bytového fondu města pro seniory, kterých bude podle demografické křivky časem přibývat.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x