Zlínské muzeum si připomene výročí známého mořeplavce Ingriše výstavou

ZLÍN - Ve zlínském Muzeu jihovýchodní Moravy se ve čtvrtek uskuteční vernisáž výstavy nazvané Život a dílo Eduarda Ingriše. Jak agentuře Mediafax řekla Blanka Kovandová ze zlínského muzea, výstava má sloužit jako připomínka dvacetiletého výročí od Ingrišovy smrti.

Eduard Ingriš vynikal v mnoha oblastech, byl český hudební skladatel, fotograf, filmař, mořeplavec a dobrodruh. Muzeum jihovýchodní Moravy ve Zlíně spravuje jeho obsáhlou pozůstalost.

Výstava bude umístěna ve spojovací chodbě zlínského zámku, a to do 27. listopadu. „K vidění zde budou hlavně fotografie, které dokumentují široké spektrum činností, kterým se Eduard Ingriš věnoval, a ve kterých byl velmi úspěšný. Kromě fotek vystavíme také řadu autentických dobových materiálů – noty, plakáty, deníkové záznamy i ukázku z korespondence. A protože máme hodně materiálu, tak výstavu protáhneme i na zdi přednáškového sálu, kde bude vystavena i originální plachta z Ingrišova voru Kantuta,“ konstatovala Magdalena Preiningerová, správkyně archívu Eduarda Ingriše.

O převoz Ingrišových písemností, notových záznamů, nahrávek, fotografií i filmů se v roce 2001 zasloužil cestovatel Miroslav Zikmund. Ingrišův archiv zrevidoval v roce 2000 spolu s Petrem Horkým a Miroslavem Náplavou a poté bylo 1100 kilogramů archiválií dopraveno do České republiky. Tím byl unikátní fond byl zachráněn a nyní se nachází v Muzeu jihovýchodní Moravy ve Zlíně, kde je již téměř 20 tisíc snímků digitalizováno. „Po přestěhování Muzea jihovýchodní Moravy v roce 2012 do nových prostor ve 14. budově se Eduard Ingriš stane součástí cestovatelské části nové expozice a doplní tak odkaz slavné cestovatelské dvojice Hanzelka – Zikmund, jejichž archív má zlínské muzeum rovněž ve své správě,“ doplnila Preiningerová.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x