Den kraje už za dva týdny. Udělejte si určitě čas, program je nesmírně pestrý

Chcete se zeptat hejtmana Zlínského kraje na to, co Vás pálí a ještě si za to odnést pěknou cenu za nejvtipnější otázku? Žádný problém na Dni kraje v sobotu 1. října ve zlínském mrakodrapu. Stanislav Mišák bude odpovídat živě na otázky účastníků akce. Stejně tak ale osobnosti, které přijaly pozvání organizátorů. V 16. etáži zlínské "jedenadvacítky" se můžete ptát například herečky zlínského Městského divadla Heleny Čermákové, triatleta Petra Vabrouška, spisovatele Antonína Bajaji i řady dalších známých tváří. Osobnosti pak také vylosují výherce hodnotných cen ze soutěže Co víš o Zlínském kraji pořádané v rámci Dne kraje Centrálou cestovního ruchu Východní Moravy.

Bylo vlastně u Baťů ve Zlíně místo pro vtip a humor? Odpovědi a to hodně překvapivé chystá na Den kraje historička Miroslava Štýbrová, vedoucí zlínského Obuvnického muzea. Ta také společně s kolegyněmi pozve zájemce na projížďku pojízdnou baťovskou kanceláří. “ Čekáme tak jako loni velký zájem lidí a protože jde o památku a kapacita unikátního výtahu není neomezená, vybavíme zájemce časovými jízdenkami,“ informuje mluvčí Zlínského kraje Gabriela Sýkorová Dvorníková. Určitě se letos i z tohoto důvodu zájemcům vyplatí, když přijdou už brzy po zahájení, vyzvednou si „jízdenky“ a poslechnou si třeba od půl desáté koncert Sdružení dechového orchestru mladých Zlín se sličnými mažoretkami.

Premiérově na Dnu kraje vystoupí stále oblíbenější, téměř třicetičlenný zlínský Avion Swing Band, už podruhé mladá cimbálová muzika Bělina. Vyhrávat bude po celý den, tentokrát bude mít hostujícího zpěváka Stanislava Hložka. „Už se do Zlína moc těším, těch krásných písniček s cimbálem je tolik, že si netroufnu jmenovat, kterou mám nejradši. Přijďte si poslechnout, vybereme ty nejhezčí,“ vzkazuje zpěvák, který se nikdy nepřestal hlásit k rodné Moravě a Zlínskému kraji.

Hitem letošního Dne kraje bude určitě historický vlak tažený parní lokomotivou. Ten projede půlku kraje, před sedmou hodinou se v sobotu 1. října vydá z Valašského Meziříčí přes Vsetín, Horní Lideč, Bojkovice, Uherský Brod, Kunovice, Staré Město a Otrokovice do Zlína. „Několikrát se bude cestou do kotle parní lokomotivy nalévat voda a také doplňovat uhlí, už to bude zajímavá podívaná. Největším zážitkem samozřejmě bude svezení v dobových vozech,“ říká ředitel zlínského Krajského centra osobní dopravy Ludvík Urban. Vlak pojede ze Zlína do Vizovic a zpět, odpoledne se pak po původní trase vydá na zpáteční cestu. V každé stanici bude během příštích dnů vyvěšen přesný jízdní řád, originální jízdenky vyjdou dospělého na 40, děti od šesti do patnácti let zaplatí 20 korun, nejmenší pojedou zdarma.

Den kraje nabízí i mnoho dalších zajímavých věcí, bezplatně se můžete vydat do muzeí zřizovaných Zlínským krajem, ale i do jeho dalších zařízení, třeba hvězdárny ve Valašském Meziříčí, láká i rozhledna Vartovna nad Seninkou, vítáni budete v rámci Dne kraje na hodech v Kunovicích, stejně tak na Dnu otevřených dveří Českého rozhlasu Brno ve Zlíně u Kolektivního domu. Český rozhlas Brno připomene Den kraje šestihodinovým vysílacím blokem od 10 do 16 hodin.

V pátek 30. září a v sobotu 1. října se v rámci Dne kraje zaplní také zlínská Sportovní hala Euronics. Oba dva dny se tam představí nejlepší potravináři východní Moravy a z rukou hejtmana Zlínského kraje Stanislava Mišáka, zástupců Ministerstva zemědělství a Agrární komory Zlínského kraje převezmou ocenění Perla Zlínska a Regionální potravina Zlínského kraje. Nejlepší potravináři a vinaři se v sobotu postarají také o ochutnávku a prodej ve třetí etáži „jedenadvacítky“ , stejně tak tam bude k vidění i um nejšikovnějších rukodělných umělců z celého kraje.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x