V Bystřici pod Hostýnem vzniká domov pro seniory

BYSTŘICE POD HOSTÝNEM - V lokalitě pod Zábřehem v Bystřici pod Hostýnem vyrostla nová budova, ve které bude sídlit domov pro seniory. Jak agentuře Mediafax řekla v pátek mluvčí bystřické radnice Barbora Janečková, městští zastupitelé už založili obecně prospěšnou společnost Centrum pro seniory Zahrada.

Jediným zakladatelem společnosti je město Bystřice pod Hostýnem. „Zařízení pro seniory zajišťující kompletní péči u nás výrazně chybělo. Považuji za důležité, aby se lidé na stáří nemuseli stěhovat od svých rodin a přátel, ale mohli využít profesionální péče v tomto centru a zůstat jim na blízku,“ sdělil starosta Bystřice pod Hostýnem Zdeněk Pánek (nez.).

Jak dále uvedl, centrum bude v provozu od září příštího roku a bude mít kapacitu 74 lůžek. Město při jeho stavbě využilo státní dotace ve výši 83,2 milionu korun, což představuje 85 procent nákladů. Stát se bude podílet i na financování provozu.

Zastupitelé zvolili formu obecně prospěšné společnosti, která je flexibilnější než forma příspěvkové organizace a především zvyšuje možnost žádat o dotace z různých zdrojů. Obecně prospěšná společnost Zahrada bude nejen provozovat samotné centrum pro seniory, ale může poskytovat i další sociální služby, pronajímat prostory, vařit cizím strávníkům, pořádat odborné kurzy a školení a podobně.

Garantem naplňování představ zakladatele a jeho vůle budou tři členové správní rady, kontrolu bude zajišťovat tříčlenná dozorčí rada. Ředitelkou společnosti byla jmenována Šárka Jelínková, která má dvacetiletou praxi v sociálních službách. Je inspektorkou kvality sociálních služeb a také bývalou ředitelkou podobného zařízení pro seniory v Kroměříži.

Podle vedoucí sociálního odboru bystřické radnice a členky správní rady Zahrady Marcely Vegrichtové radnice přijímá už nyní předběžné žádosti občanů o umístění. „Rok před zahájením provozu registrujeme 170 žádostí, z nichž 64 žadatelů splňuje základní požadavek pro přijetí, tedy pobírání příspěvku na péči v různých stupních závislosti na pomoci jiné fyzické osoby,“ dodala Vegrichtová.

Financování přechodného provozu společnosti do doby oficiálního zahájení bude zajištěno prostřednictvím finančního vkladu města v celkové částce 1,4 milionu korun, z toho polovinu poskytne město již v letošním roce.

--> --> --> --> -->