ČSÚ: Z potravin ve Zlínském kraji nejvíce zdražila rajčata, zlevnila jablka

ZLÍN - Obchodníci na Zlínsku zdražili během uplynulých pěti týdnů především rajčata, nejvýrazněji naopak klesla cena jablek. Vyplývá to z pátečních údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ).

V kraji mezi 9. srpnem a 13. zářím 2011 zdražilo 12 z 26 sledovaných potravin, 11 jich naopak zlevnilo, cena těstovin, chleba a pečiva se nezměnila.

Nejvýraznější zdražení statistici na Zlínsku zaznamenali u rajčat, a to o 29,57 procenta na 24,88 Kč/kg. To je mírně nad celostátním průměrem. Dále zdražily například papriky, banány, pomeranče, minerální voda či cukr.

Nejvíce šla s cenou dolů jablka, a to o 8,12 procenta. Kilogram stojí průměrně 29,69 Kč, což je o jeden haléř pod celostátním průměrem. Obchodníci upravili směrem dolů například i ceny rýže, piva, brambor, bílých jogurtů či mléka.

Za posledních pět týdnů obchodníci v České republice nejvíce zdražili rajčata, a to o 31,06 procenta na 23,25 Kč za jeden kilogram. Dražší jsou i papriky, banány, pomeranče, cukr či těstoviny. Nejvíce naopak zlevnila mrkev, a to o 16,97 procenta na 12,72 Kč za kilogram. Spolu s mrkví snížili čeští obchodníci například i cenu brambor, piva, bílých jogurtů, eidamské cihly nebo mléka.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x