Kaple na Kudlově. Architektonický unikát i jedinečná památka

Velice snadno ji přehlédnete, stojí totiž přímo v kudlovském kopci a denně ji tak míjejí tisíce řidičů. A přitom si zaslouží pozornost. Kaple svatého Václava na Kudlově je totiž svým způsobem opravdový unikát.

Hodně těžko byste mezi sakrálními stavbami hledali cokoliv podobného. Architekt František Lydie Gahura podle dobových zdrojů „chtěl zbudovati pomník své umělecké koncepce“ a pustil se na dosud neprobádanou půdu.

Kaple má velmi zajímavou historii, světili ji 22. září v roce 1929, cihly poskytl továrník Tomáš Baťa, jeho choť Marie se stala kmotrou.Kaple je dílem stavitele Josefa Jarcovjáka, ale zásluhu mělo mnoho dalších kudlovských patriotů. Stejně zajímavá jako historie je také současnost církevního ministánku.

Starají se o něj dva místní bratři Vojtěch a Vít Stuchlíkovi. Stejně tak několik obětavých pomocnic. „Kapli se díky nadšení spousty lidí povedlo opravit, mše se konají pravidelně každý druhý čtvrtek v měsíci, ale někdy i poněkud se zpožděním,“ vysvětluje Vojtěch Stuchlík.

Kudlov je právě teď v období svatováclavských slavností. Pouť s atrakcemi se tu konala o víkendu, ale bohoslužba se zpěvy i hrou harmonia teprve bude. „Zveme všechny křesťany na neděli 25. září, na desátou hodinu dopolední,“ láká do velmi neobvyklých prostor „funkcionalistického božího stánku“ pan Vojtěch Stuchlík.

Kaple na Kudlově je pro každého, kdo se alespoň trochu zajímá o architekturu skutečně zajímavostí.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x