Silák z Karolinky Jiří Orság je evropským šampionem. Na mistrovství Evropy do 23 let nenašel přemožitele

Dvaadvacetiletý Jiří Orság, vzpěrač Sokola Karolinka, zažívá mimořádně úspěšnou sezónu. Po jarním stříbru a bronzu z ruské Kazaně, kde se konalo mistrovství Evropy seniorů, teď mladý vzpěrač potvrdil svou extratřídu taky mezi mladými vzpěrači.

V rumunské metropoli Bukurešti vyhrál na ME do 23 let zlato v dvojboji výkonem 405 kilogramů.“Stejného výkonu dosáhl i Rus Pisarev, ale je o 21 kilogramů těžší, takže zlato je doma,“ radoval se silák z podhůří Javorníků. Na oslavu si ještě před banketem přímo v Rumunsku stihl dát štamprli, kterou mu připravil jeden z kamarádů, běloruský poražený soupeř.

Jiří Orság byl po trhu až pátý výkonem 176 kilogramů, pak ale úžasně zabojoval. Konkurenci smetl vydařeným nadhozem 229 kilogramů, zlato mu tedy patří kromě dvojboje i z této discipliny. Na jarním šampionátu v Rusku byl Orság ve dvojboji lepší o pět kilogramů s výkonem 410, jeho osobák je ještě výš – 417 kg.

Radost samozřejmě zavládla i rodné Karolince, respektive její místní části Stanovnici, kde žijí rodiče Alena a Josef.„Jasně, že se projevuje pořádné domácí jídlo,“ raduje se paní Alena. „Jirka si vždycky uměl a to už od malička pochutnat na domácích specialitách,ať už to bylo mléko, tvaroh, sýry i maso,“ usmívá se pyšná maminka, která se věnuje s manželem rodinnému hospodaření.

Moravský lamželezo teď nebývá doma moc často k vidění, naposledy v květnu, jinak je naše největší vzpěračská naděje pro olympiádu v Londýně na roztrhání, tréninky, reprezentační soustřední, závody. „Je více v Praze a ve světě, než doma,“ posteskne si paní Alena. Ale na zlatou medaili se prý podívají s manželem už za týden, kdy Jirka hlásí příjezd a dočasný pobyt doma, kde to má moc rád a kde začala jeho už dnes hvězdná kariéra.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x