V Kroměříži začne festival rumunské kultury

KROMĚŘÍŽ - V kroměřížském Domě kultury bude v úterý odpoledne slavnostně zahájen festival rumunské kultury nazvaný Kroměříž se setkává s Rumunskem. Agenturu Mediafax o tom informoval ředitel Domu kultury Jiří Králík.

Slavnostní zahájení festivalu je v 17.30 hodin. A až do soboty se obyvatelé Kroměříže mohou těšit na pestrou nabídku rumunské kultury. Na akci se podílí Rumunský kulturní institut Praha, který se rozhodl v regionech Moravy a Slezska propagovat rumunské umění. Rozsáhlý program se bude souběžně konat v Kroměříži, Brně a Ostravě. Program, který Rumunský kulturní institut Praha připravil pro českou veřejnost, zahrnuje výstavy obrazů, grafiky a fotografií, promítání filmů, koncerty a divadelní představení. Představí se na něm více jak 25 umělců pozvaných z Rumunska, rumunských umělců žijících v Česku i českých umělců.

Součástí slavnostního zahájení v Kroměříži bude vernisáž obrazů rumunského malíře Teodora Buzu spojená s ochutnávkou rumunských vín. Autor obrazů bude osobně přítomen. Od 18.30 hodin bude na programu promítání rumunského filmu Kapitalismus – naše vylepšená receptura a závěr večera bude od 20.30 hodin patřit balkánské hudbě v podání rumunsko-maďarské skupiny Fanfare Complexa. Na všechny akce bude vstup zdarma.

Ve středu začnou akce od 16 hodin a v hudebním sále Domu kultury se bude promítat snímek 4 měsíce, 3 týdny a 2 dny od Cristiana Mungiu. V 19 hodin pak filmovou projekci vystřídá divadelní představení Amalia dýchá zhluboka autorky Aliny Nelega Cadariu.

Ve čtvrtek si lidé mohou zajít v 17.30 hodin na film režiséra Cristiana Nemescu California dreamin´ nebo od 20.30 hodin na jazzový koncert Bega Blues Band. V pátek se bude od 17.30 hodin promítat film v česko-rumunské koprodukci Taková normální rodinka a ve 20 hodin bude divadelní sál patřit Univerzitě umění George Enescu z Jasu a jejich programu Za stínem. V sobotu se akce přesunou do Arcibiskupského zámku v Kroměříži, kde od 15 hodin poběží snímek Radu Munteana Úterý po Vánocích a v 17 hodin Cesta za horizont od režiséra Alexe Iordachescu. Dobová hudba skupiny Imago Mundi festival rumunské hudby v 19 hodin zakončí.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x