Valašský silák Jiří Orság přivezl zlato z Mistrovství Evropy do 23 let:

Ve 22 letech je nejúspěšnějším českým vzpěračem současnosti. Jiří Orság, rodák z Karolinky na Valašsku, přivezl z jarního mistrovství Evropy seniorů v Rusku stříbrnou a bronzovou medaili.Obrovský úspěch, medailový pro Česko po více než deseti letech. Teď svou extratřídu potvrdil v Rumunsku, z jeho metropole Bukurešti si přivezl zlatou medaili, když výkonem 405 kilogramů ve dvojboji vyhrál mistrovství Evropy vzpěračů do 23 let.

Jirko, kam tenhle zlatý dvojúspěch /Orság získal vedle dvojboje i zlato v nadhozu/ ve sbírce svých cenných výsledků řadíš?
Je to můj první titul a myslím, že si jasně zaslouží být na nejvyšší příčce i přes to, že medaile ze seniorského ME jsou pro české vzpírání přínosnější. Přece jen je to stále „pouze“ juniorský titul.

Jak vůbec zatím hodnotíš tu letošní veleúspěšnou sezónu?
Je to doposud moje vůbec nejúspěšnější sezóna. V Rusku jsem se připravoval na to, že rozhodně chci medaili z nadhozu, což se podařilo a ještě k tomu přibyla medaile z dvojboje, za což jsem velmi rád! Teď k tomu přibyly dvě zlaté z Rumunska a to i přesto, že závěr přípravy nebyl zcela povedený kvůli zranění, takže tahle sezona je prozatím velmi vydařená, ale nepředbíhejme, vrchol teprve přijde!

Vzpěrači v září svoji sezónu nekončí, co tě do konce roku se dvěma jedničkami ještě čeká?
Čeká mě ještě již výše zmiňovaný vrchol, a to listopadové MS seniorů v Paříži, kde budu bojovat o místo na OH do Londýna. Budu potřeboval udělat ještě tak o 15 kilo více než teď v Rumunsku – velkou rezervu ale vidím v trhu, kde jsem kvůli zranění nemohl nastoupit na sto procent.

V příštím roce je jednoznačně největší výzvou londýnská olympiáda. To je vrchol sportovního snažení. Už se ti o ní trošku zdává?
Zatím se mi ještě zdává jen to, jak o ni budu bojovat v Paříži. Pokud se mi povede získat místo, pak se mi o ní určitě zdát bude 

Jaká bude tedy v příštím roce příprava na tvůj dosavadní vrchol kariéry?
Za předpokladu, že na OH pojedu, budu se určitě snažit udělat maximum pro to, abych pak mohl podat svůj nejlepší možný výkon. Ostatně o to se snažím vždycky 

Jirko a teď trošku jinak, co ti říká domov, příliš často se pod kopce Javorníků, kde jsi vyrůstal, asi nedostaneš…
Byl jsem doma naposledy někdy v květnu a náhodou jsem doma i teď na víkend – i když jen tak napůl, protože v sobotu mám ligu v Budapešti. Startuji totiž bundesligu v Rakousku, kde s námi závodí i jeden maďarský klub. Domů už moc často nejezdím, nemám na to prostor, protože příprava vyžaduje hodně času, ale když už domů jedu, tak jedu rád.

Doma je určitě doma, máš třeba od maminky nejoblíbenější jídlo? A myslíš, že jsi pořádný jedlík?
Já mám rád téměř všechna jídla a dokážu sníst hodně 

Mimochodem do jaké výšky náš nejlepší vzpěrač vyrostl, ale hlavně, jaká je jeho aktuální váha?
Naposledy, když mě měřili, tak jsem měl 181cm. Váhu mám teď někde okolo 125 kg – 127kg.

Je známo, že jsi v Holešově vystudoval Střední policejní školu. Myslíš, že někdy po skončení aktivní vzpěračské kariéry využiješ profesně nabytých znalostí?
To nevím, život je vrtkavý a těžko říct, kam mě vítr zavane a za jak dlouho 

Platí v tvém případě všude dobře, doma nejlépe? … anebo by ses třeba s přítelkyní dokázal natrvalo odstěhovat na druhý konec světa? Kde se ti líbí?
Druhý konec světa asi ne, ale když by na to přišlo, asi bych neměl problém se odstěhovat někam jinam do Evropy. Nádherné je třeba Rakousko v horských oblastech.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x