Neznámá látka totálně zlikvidovala život v soukromém rybníku u obce Huslenky na Vsetínsku

VSETÍN - Kolem 300 velkých lovných i malých ryb uhynulo ve čtvrtek odpoledne v soukromém rybníku u obce Huslenky na Vsetínsku, otrávila je neznámá látka. Agentuře Mediafax to řekl mluvčí krajských hasičů Ivo Mitáček.

Neznámá látka podle Mitáčka totálně zlikvidovala vše živé v rybníku velkém asi 40 krát 40 metrů. „Na hladině byly viditelné stopy plovoucí neznámé látky. Velitel zásahu hasičů nechal odebrat vzorky vody a neznámé látky z hladiny. Vzorky jsme posléze převezli k odborné expertíze do laboratoří hasičů ve Frenštátu pod Radhoštěm,“ podotkl Mitáček.

Látka navíc ohrožovala i druhý rybník, kaskádovitě napojený pod zasaženým rybníkem. „V případě rozšíření otravy by byl ohrožen další vodní život, ale navíc by hrozilo další rozlití přes spodní rybník, což by mohlo znečistit i Vsetínskou Bečvu,“ doplnil Mitáček.

Hasiči proto pomocí čerpadel snížili hladinu vody v zasaženém rybníce o téměř 20 centimetrů. K místu dorazili také zástupci obce, odboru životního prostředí a chráněné krajinné oblasti. „Na místě zahájila vyšetřování také policie,“ dodal Mitáček.

Po dohodě s odborníky hasiči vodu z rybníka čerpali na blízké louky a do volného okolního terénu.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x