„Loňský ročník navštívily čtyři tisícovky lidí. Doufáme, že letos by jich mohlo přijet ještě víc, připravili jsme tedy ještě rozsáhlejší program, aby si opravdu všichni přišli na své. Například hlavní bod gastrofestivalu, takzvanou Gastro tour, rozšiřujeme z jednoho dne na dva – sobotu 5. a neděli 6. 11. Součástí bude poprvé i farmářský trh. Vedle farmářů z Valašska jsme přizvali výrobce z partnerských regionů Zlínského kraje v Itálii a ze slovenského pohraničí. Na osmi místech zřídíme gastro zastávky, vždy tématicky zaměřené na konkrétní produkty. Na jednom místě tak lidé budou moci ochutnat i zakoupit uzeniny z různých zemí od různých výrobců, jinde zase vína, destiláty či dezerty. Pro porovnání chutí jednotlivých zemí to bude jistě zajímavé. Lidé také budou moci navštěvovat místní hospody a ochutnávat jejich speciality. Nově se bude všude platit jednotnou měnou – Valašským gastrošem,“ láká ředitel hotelových provozů pořádajícího turistického resortu Valachy Tomáš Blabla.
Loni byl hlavní hvězdou gastrofestivalu „Ital v kuchyni“ Emanuel Ridi. Letos předvede svůj um při galavečeřích a kuchařských show několik špičkových kuchařů s vysokým odborným renomé z Česka, Slovenska a italského regionu Friuli. Třešinkou na dortu je fakt, že v sobotu 5. 11. připraví galavečeři pro návštěvníky hotelu Horal držitel prestižní Michelinské hvězdy Alessandro Gavagna, šéfkuchař italské restaurace Al Cacciatore della Subida. Svůj um předvede i při nedělní kuchařské show. „Michelinská hvězda je dnes všeobecně vnímána jako nejprestižnější uznání kvality restaurace a hlavně jejího šéfkuchaře, je snem každého šéfkuchaře. V Česku se jí honosí jediná restaurace. Ve Zlínském kraji je to pro gurmány vůbec první příležitost ochutnat, jak vaří „michelinský“ kuchař,“ dodal Tomáš Blabla. Galavečeře i kuchařské show mají omezenou kapacitu, nutná je rezervace předem.
Po celou dobu gastrofestivalu budou také vybrané restaurace nabízet speciální Valašské menu. To vzešlo z námětů veřejnosti v soutěži o nejlepší valašský recept, kterou uspořádal turistický resort Valachy na jaře. Z tradičních doprovodných akcí nebude chybět řemeslný jarmark a 10. ročník soutěže o nejlepší valašský frgál. Pro příznivce neobvyklých zážitků se ve čtvrtek 10. 11. uskuteční večeře s menu z exotického hmyzu, milovníci míchaných nápojů se mohou těšit na barmanské večery. V pátek 4. 11. přijede do Velkých Karlovic guru českého barmanství, Alexander Mikšovic, v sobotu 5. 11. producent nejstaršího vinného destilátu Armagnacu – Philippe Gélas z Maison Gélas.