Na valašskomeziříčské Noci vědců mohou lidé vyhrát dalekohled

VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ - Valašskomeziříčská hvězdárna se opět připojila k sedmému ročníku akce nazvané Evropská noc vědců a pro návštěvníky si na pátek připravila hned čtyři akce a soutěž o malý hvězdářský dalekohled. Agentuře Mediafax to sdělila Vendula Králová z valašskomeziříčské radnice.

„V 18 hodin začne zábavný podvečer plný fyzikálních experimentů nejen z optiky a elektromagnetismu s názvem Zábavná fyzika pro každého,“ prozradil pracovník hvězdárny František Martinek. Akce je tedy vhodná pro mládež i dospělé.

Další dvě akce budou zahájeny ve 20 hodin a potrvají do 23. hodiny. „V hlavní kopuli nacházející se v areálu naší hvězdárny umožníme komukoli astronomická pozorování oblohy. Kdo bude chtít, bude moci využít i přenosných dalekohledů,“ uvedl ředitel hvězdárny Libor Lenža.

Současně se bude konat akce s názvem Umíš najít souhvězdí. „Budeme zájemcům pomáhat v základní orientaci na obloze a seznamovat je s nejznámějšími souhvězdími,“ dodal Martinek.

Tyto dvě aktivity jsou závislé na počasí, budou se moci uskutečnit pouze v případě příznivých pozorovacích podmínek. Poslední akce vypukne ve 21.30 hodin. „Přednáška s besedou představí zajímavé objekty hlubokého vesmíru, význam jejich pozorování a pochopení pro soudobou fyziku,“ dodal Lenža.

Pracovníci zorganizují také vědomostní soutěž pro celou rodinu. „Herní formulář s několika otázkami si může vyzvednout na požádání každá rodina. Ta, která nejlépe zodpoví na nejvíce otázek a splní i další úkoly, vyhraje malý hvězdářský dalekohled,“ uzavřel ředitel hvězdárny.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x