V uherskohradišťské Hvězdě vystoupí američtí The Klezmatics, židovská hudba v moderním hávu

UHERSKÉ HRADIŠTĚ - Američtí The Klezmatics hrající židovskou hudbu v moderním hávu se představí v sobotu 24. září od 20:00 v sále kina Hvězda v Uherském Hradišti. Půjde o zcela mimořádný koncert americké hvězdy současné world music, řekl Mediafaxu Jaromír Orel z pořádajících Městských kin Uherské Hradiště.

The Klezmatics zvláštním způsobem „recyklují“ klezmer a zasazují jej do moderních aranží, které v sobě spojují židovskou tradici a mystiku se současným zvukem a postmoderním přístupem. ,,Naše hudba je přístupná, aktuální a přesto stále odkazuje na minulost,“ tvrdí samotní hudebníci.

Za více než čtvrtstoletí existence skupina vydala 10 alb, přičemž album Wonder Wheel bylo oceněno Grammy. The Klezmatics stále s velkou houževnatostí pokračují v tvorbě hudby, která je divoká, mystická, provokativní, baladická i taneční. Skupina vystoupila ve více než 20 zemích světa a byl o ní natočen i celovečerní dokument The Klezmatics: On Holy Ground,“ upozornil Orel.

The Klezmatics spolupracovali s mnoha výjimečnými umělci – od folkových zpěváků jako Arlo Guthrie, přes básníka Allena Ginsberga, experimentátora Johna Zorna až po popového zpěváka Neila Sedaku. Skupina rovněž vystoupila v mnoha světoznámých televizních a rozhlasových show například u Davida Lettermana či v John Peel show.

V bohatém a barvitém jidiš jazyce zprostředkovávají The Klezmatics východoevropskou židovskou hudbu, kterou inspirovali nové generace a pomohli změnit tvář soudobé jidiš kultury. Hudební odborníci se shodují, v současné době jsou podle nich The Klezmatics bez diskuze nejúspěšnější klezmer kapelou na světě.

Během večera vystoupí také domácí klezmer band s folklorními kořeny RabiGabi aus G., jehož členy jsou například Stanislav Gabriel či Evžen Uher,“ dodal Orel.

Vstupenky mohli do 20. září zájemci pořídit v předprodeji za 390 Kč, přímo na místě koncertu zaplatí 450 korun. Koncert na Hvězdě začíná v sobotu od 20. hodin.

Více o skupině The Klezmatics lze najít na http://www.klezmatics.com

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x