Na hradě Buchlov předvedou, jak se dříve jedlo

BUCHLOVICE - V rámci projektu Oživlé památky se v sobotu na hradě Buchlov uskuteční ojedinělá akce nazvaná Co se na hradě vařívalo. Agenturu Mediafax o tom informovala Dagmar Šnajdarová z Národního památkového ústavu v Kroměříži.

Projekt má za cíl ukázat památky jako místa, kde se stále něco děje a kam má smysl se vracet. Pro měsíc září je téma …a kuchyní to vonělo. Správa Buchlova proto zorganizovala program spojený s přípravou a ochutnávkou jídel z dávné i nedávné minulosti.

Návštěvníci se mohou zúčastnit například placeného vstupu na ochutnávku na II. hradním nádvoří, kde se bude grilovat sele. Chybět nebude ani ochutnávka kaší, placek, sýrů a pokrmů z historického dymníku. Připravené budou také limitované prohlídky hradu spojené s ochutnávkou. „Budou každou hodinu pro maximálně 20 lidí. Historický výklad bude doplněný o informace o přípravě pokrmů. V černé kuchyni budou moci lidé ochutnat pečivo a sladkostí, v kapli bude ochutnávka vína a medoviny, v rytířském sále bude připravena slavnostní tabule a ochutnávat se bude maso, zvěřina a drůbež a na II. nádvoří bude ochutnávka selete a dalších pokrmů,“ upřesnila Šnajdarová/[b].

Další možností bude navštívit malou tematickou výstavu předmětů z depozitáře hradu, kde lidé uvidí předměty ke stolování a k přípravě jídel. Zájemci mohou sledovat i stloukání másla spojené s ochutnávkou na II. hradním nádvoří.

Začátek akce je v 10 hodin. „Všechny pokrmy nabízené k ochutnávce jsou limitovány počtem vyčerpání zásob na přípravu,“ dodala [b]Šnajdarová.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x