V Uherském Hradišti se uskuteční benefiční koncert pro vážně nemocnou dvouletou holčičku

UHERSKÉ HRADIŠTĚ - V Klubu kultury v Uherském Hradišti se v sobotu večer uskuteční benefiční Koncert pro Vanessku, dvouleté děvčátko z Kunovic, které má nevyléčitelnou svalovou atrofii. Agenturu Mediafax o akci informoval David Pavlíček z Klubu kultury Uherské Hradiště.

Koncert začne v 19.30. „Na něm se představí Slovenský ľudový umelecký kolektív a Folklorní soubor Kunovjan,“ řekl Pavlíček.

Holčička se narodila v květnu 2009 a několik měsíců neměla žádné zdravotní problémy. Lékaři však později zjistili, že má spinální muskulární atrofii, na kterou dosud neexistuje lék. Spinální svalová atrofie je onemocnění neuronů, které zodpovídají za vědomé pohyby svalů. Onemocnění postihuje všechny kosterní svaly a může postihnout také polykací a žvýkací svaly a svaly krku.

Děti se spinální svalovou atrofií velmi špatně kontrolují pohyb hlavy, v některých případech jej nekontrolují vůbec. Na nohách neunesou žádnou váhu a nemohou sedět bez podpory. Mohou mít také ztížený příjem potravy a polykání. Někdy také mohou mít problémy s polykáním vlastních slin a s dýcháním během spánku. U vážných případů může nastat úmrtí.

Na péči o nemocné děvčátko je potřeba dost peněz, a proto uherskohradišťská Nadace Děti-kultura-sport, Folklorní soubor Kunovjan, Klub kultury Uherské Hradiště a týdeník DOBRÝ DEN S KURÝREM uspořádaly benefiční koncert, jehož výtěžek poputuje na konto nemocného děvčátka.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x