Za vstup na koncert pro vážně nemocnou holčičku se v Uherském Hradišti vybralo téměř 40 tisíc korun

UHERSKÉ HRADIŠTĚ - Za vstupné na benefiční Koncert pro Vanessku, dvouleté děvčátko z Kunovic s nevyléčitelnou svalovou atrofií, se v sobotu večer v Uherském Hradišti vybralo 39 600 korun. Agentuře Mediafax to řekl David Pavlíček z Klubu kultury Uherské Hradiště.

Podle něj to však není konečná částka. „Kromě vstupného dávali lidé peníze také do pokladničky. Výtěžek z ní ale ještě nemáme spočítaný,“ řekl Pavlíček.

Vanesska pojede za peníze na rehabilitační pobyt v Jánských lázních. „Zdravotní pojišťovna jí odmítla pobyt zaplatit, protože její nemoc je natolik zvláštní, že by jí prý pobyt nepomohl. Rodiče ale jeli za lékaři, kteří pobyt povolili. A když pojišťovna peníze nedala, my jsme si řekli, že je dáme, abychom dokázali, že tyto věci nejsou zbytečné,“ vysvětlil Pavlíček, jenž je zároveň vedoucím Folklorního souboru Kunovjan, který na koncertu vystupoval spolu se Slovenským ľudovým umeleckým kolektívem.

Koncert uspořádala uherskohradišťská Nadace Děti-kultura-sport, Folklorní soubor Kunovjan, Klub kultury Uherské Hradiště a týdeník DOBRÝ DEN S KURÝREM.

Holčička se narodila v květnu 2009 a několik měsíců neměla žádné zdravotní problémy. Lékaři však později zjistili, že má spinální muskulární atrofii, na kterou dosud neexistuje lék. Spinální svalová atrofie je onemocnění neuronů, které zodpovídají za vědomé pohyby svalů. Onemocnění postihuje všechny kosterní svaly a může zasáhnout také polykací a žvýkací svaly a svaly krku.

Děti se spinální svalovou atrofií velmi špatně kontrolují pohyb hlavy, v některých případech jej nekontrolují vůbec. Na nohách neunesou žádnou váhu a nemohou sedět bez podpory. Mohou mít také ztížený příjem potravy a polykání. Někdy také mohou mít problémy s polykáním vlastních slin a s dýcháním během spánku. U vážných případů může nastat úmrtí.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x