Ve Valašských Kloboukách začal zkušební sběr bioodpadu

VALAŠSKÉ KLOBOUKY - Na zkušební dobu dvou týdnů bude ve Valašských Kloboukách zahájen sběr bioodpadu, speciální nádoby budou k dispozici od pondělka. Agenturu Mediafax o tom informovala mluvčí valašskokloboucké radnice Lenka Zvonková.

Hnědé kontejnery budou rozmístěny na zkušební dobu, aby se zjistil zájem ze strany veřejnosti o jejich využívání. Přechodné období zvolila radnice kvůli nutnosti zapracování očekávaných nákladů souvisejících se svozem bioodpadu do rozpočtu na příští rok.

„O zahájení sběru biologicky rozložitelného odpadu usilujeme už dlouho. Věříme, že lidé této možnosti odevzdávat rostlinné i jiné bio zbytky z údržby svých zahrad a domácností naplno využijí,“ konstatoval místostarosta města Valašské Klobouky Martin Janík (Kandidátka mladých).

Speciální nádoby o objemu 1100 litrů budou k dispozici od pondělka do 7. října, a to Pod Dubovcem, v Záhumení, v ulici Husitská, Kopec, Luční – řadové domy, Na Výsluní, Jana Nerudy, U Váhy, Nádražní a v místních částech Lipina, Smolina a Mirošov.

Do kontejnerů na bioodpad je možné vhazovat zbytky z údržby zahrad a další zeleně, například posečenou trávu, shrabané listí, poštěpkované větve, kůru, piliny, popel ze dřeva nebo zbytky rostlin, ale i z ovoce či zeleniny. Nevhodné jsou kuchyňské odpady jako zbytky masa, kosti nebo tuky. Nedoporučuje se ani chemicky ošetřená kůra citrusových plodů a rizikové jsou rovněž rostliny napadené chorobami, oddenkové plevele a podobně.

--> --> --> --> -->