Valašskomeziříčská radnice vybavila školy outdoorovou aktivitou zvanou DiscGolf

VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ - Valašskomeziříčská radnice dodala do čtyř místních základních škol a do Střediska volného času Domeček vybavení na outdoorovou aktivitu zvanou DiscGolf. Agentuře Mediafax to uvedla Vendula Králová z valašskomeziříčské radnice.

DiscGolf zatím není v České republice příliš rozšířen, jde o spojení plastových létajících talířů zvaných frisbee a golfu. Město do škol a do Domečku pořídilo po třech mobilních koších a 24 specializovaných disků včetně čtyř brašen na přenášení.

„Chtěli jsme do doby, než vznikne Discgolfové hriště v areálu bývalých kasáren, umožnit zejména dětem a mládeži naučit se pravidla hry a také natrénovat hru samotnou. Původně jsme uvažovali o umístění jednoho nebo dvou stacionárních košů někde do prostoru města, například do některého parku. Společnost, která se této specifické sportovní aktivitě věnuje, však přišla s návrhem pilotního projektu školní discgolfové ligy. Nápad se nám i školám líbil, a tak jsme se pustili do jeho realizace,“ uvedla vedoucí odboru školství, kultury a sportu Hana Skácalová.

Město však bylo limitováno rozpočtem, proto se zatím vybavení nedostalo do všech škol. „To ale příští rok napravíme tak, aby mohl odstartovat 1. ligový turnaj základních škol,“ dodala Skácalová s tím, že zatím stálo pořízení výbavy 60 tisíc korun.

„Hlavní pointa DiscGolfu se velmi podobá běžné golfové. Místo míčků a holí ale člověk používá plastové talíře, které jsou dostupné v různých tvarech a váze a v závislosti na tom mají různé letové vlastnosti,“ vysvětlil Přemysl Novák, jednatel zprostředkující společnosti.

DiscGolfové hřiště má obvykle šest až 18 takzvaných jamek. Každá jamka je určena TeePadem neboli místem prvního odhozu na začátku a speciálním zařízením pro chytání disků – DiscGolfovým košem na jejím konci. Hráč, který dohraje hřiště s nejmenším počtem hodů, se stává vítězem. Kolébkou DiscGolfu je USA, kde tento sport zaznamenal od svého vzniku v 70. letech minulého století obrovský nárůst popularity.