Zlínská filharmonie začíná novou sezónu. Bude v pořadí 66.

"Přeji si především co nejplnější Velký sál Kongresového centra, samozřejmě našim divákům a posluchačům ty nejskvostnější zážitky. Začínáme 66. sezónu, jako vůbec první ji celou strávíme v Kongresovém centru, zatímní zkušenosti z prvního půlroku jsou výborné," říká na předsezonní tiskové konferenci ředitel Filharmonie Bohuslava Martinů Josef Němý.

Kongresové centrum má při koncertech kapacitu 761 míst, polovinu koncertů v zimě a na jaře dokázali zlínští filharmonici vyprodat, průměr za letošní rok činil 614 posluchačů na jeden koncert.

„Návštěvnost utěšeně stoupá, byli bychom rádi, kdybychom se dostali až někam ke 40 tisícům za letošní rok, v roce 2010 to přitom včetně výchovných koncertů bylo asi 29 tisíc posluchačů,“ vypočítává Němý s tím, že cítí zvýšený zájem lidí.

Sezóna začne v pátek 30. září operním galakoncertem, který zároveň otevírá 9. ročník festivalu Harmonia Moraviae. 17. října se v jeho rámci představí světová hvězda Magdalena Kožená. „O tento koncert, který bude událostí roku, je enormní zájem, můžu ale jedinečné zážitky slíbit na každém vystoupení festivalu. Uzavře jej 27.10 slavnostní Glagolská mše,“ vypočítává dramaturgyně FBM Jindřiška Keferová. V několika abonentních řadách si mohou zájemci vybírat v předplatném i jednotlivých koncertech, ceny se zvedly jen velmi mírně, zvýhodněné vstupné platí pro studenty i seniory.

Filharmonie už má za sebou první výjezd nové sezóny, s velkým úspěchem koncertovala v Římě a v Assisi v proslulých bazilikách. „Přelom roku strávíme s orchestrem v zahraničí, na Silvestra i na Nový rok potěšíme příznivce v německém Hannoveru, během deseti dnů odehraje naše umělecké těleso celkem 8 vystoupení, mimo jiné v Brémách či Hamburku,“ nabízí pohled na další zahraniční aktivitu příštích měsíců manažer orchestru Tomáš Gregůrek.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x