Ve Valašském Meziříčí otevřeli opravený Dům sociálních služeb

VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ - Ve Valašském Meziříčí byl v pondělí slavnostně otevřen zrekonstruovaný Dům sociálních služeb. Agentuře Mediafax to uvedla mluvčí Zlínského kraje Gabriela Dvorníková.

Nové zařízení vzniklo rekonstrukcí bývalé léčebny dlouhodobě nemocných v Žerotínově ulici a bude fungovat jako centrum nabízející seniorům a lidem se zdravotním znevýhodněním komplexní služby, tedy služby ambulantní, pobytové i terénní. Přestavba téměř 100 let staré budovy na Dům sociálních služeb, která byla dokončena o dva měsíce dříve oproti původním plánům, je první etapou projektu nazvaného Seniorpark.

Slavnostního otevření se zúčastnili i hejtman Zlínského kraje Stanislav Mišák (ČSSD) a krajská radní pro oblast sociálních věcí Taťána Nersesjan (ČSSD). „Přál bych si, aby toto nové zařízení bezproblémově sloužilo svým klientům a ti aby se zde cítili dobře,“ uvedl hejtman.

Dům sociálních služeb, jehož provozovatelem bude Diakonie Českobratrské církve evangelické, nabídne odpovídající zázemí pro občany, kterým jejich zdravotní stav již neumožňuje samostatný pobyt v domácím prostředí. Většinou se bude jednat o klienty – seniory, kteří jsou po léčení závažného onemocnění a stabilizaci zdravotního stavu propuštěni z nemocnice, avšak vyžadují zvýšenou zdravotní ošetřovatelskou péči. Klienti zde budou moci využít různé typy sociálních služeb během krátkodobých, střednědobých i dlouhodobých pobytů se zajištěním celodenní ošetřovatelské péče.

Ve zrekonstruované budově se bude rovněž nacházet základna pro terénní zdravotní ošetřovatelskou a domácí péči, denní stacionář pro 10 klientů, půjčovna kompenzačních pomůcek, oddělení sociálních lůžek a specializované oddělení pro lidi se sníženou schopností komunikace v důsledku mozkových příhod nebo jiných zdravotních problémů.

Celkové náklady na rekonstrukci budovy dosáhly částky téměř 43 milionů korun. Investorem bylo město Valašské Meziříčí. Kromě vlastních zdrojů město k financování využilo i prostředky z Regionálního operačního programu Střední Morava a Státního fondu životního prostředí.