Den kraje je za dveřmi. V sobotu 1. října nabídne pohled do nebe i do tajemného podzemí

Valašské Meziříčí, Vsetín, Seninka, Kroměříž, Uherské Hradiště, Kunovice a samozřejmě Zlín. Tam i do dalších míst Zlínského kraje si to letos namíří Den kraje, který se uskuteční v sobotu 1. října. Tahákem bude určitě jízda historickým vlakem taženým parní lokomotivou. Právě jím se dá na trase Valašské Meziříčí-Vsetín-Horní Lideč- Bylnice- Uherský Brod- Kunovice-Staré Město- Otrokovice- Zlín- Vizovice dojet na řadu míst, kde se oslavy Dne kraje uskuteční. Až na malé výjimky bude vstup všude zdarma.

U nás mohou lidé v rámci Dne kraje pozorovat dalekohledem slunce, pozveme také na exkurzi do naší hlavní budovy i do historické Ballnerovy hvězdárny z roku 1929. Máme připraven i speciální interaktivní program pro děti s názvem Poznávej vesmír,“ láká do Hvězdárny ve Valašském Meziříčí na Den otevřených dveří její ředitel Libor Lenža.

Na Den kraje, ovšem na jeho opačný konec, zve i starostka Kunovic Ivana Májíčková:“U nás máme Hody s právem, čekáme, že k nám řada lidí tentokrát dorazí v sobotu právě historickým vlakem. Od 13 hodin začíná krojovaný hodový průvod, během dne odhalíme v naší nové chloubě, revitalizovaném Panském dvoře, pamětní desku mému předchůdci, předčasně zemřelému starostovi Jiřímu Vařechovi. Na smutek ale nebude čas i on by se určitě společně s námi a početnými návštěvníky právě na hody poveselil.

Den kraje míří i do Muzea Kroměřížska v Kroměříži. „Nabídneme bezplatnou prohlídku podzemí města, novou dobovou výstavu s názvem Koloniál pana Bajzy, vystoupí rytíři Biskupští manové, zveme do expozic i na výstavu zemědělských strojů a možná bude i burčák,“ dodává s úsměvem ředitel Jiří Stránský.

Své skvosty nabídnou bezplatně na Den kraje i muzea v Uherském Hradišti, Zlíně či Vsetíně a Valašském Meziříčí.

Ve Vsetíně bude například k vidění loutkové divadlo, v Uherském Hradišti mimo jiné předvádění rukodělné výroby. Ve Zlíně bude určitě zájem o expozice v zámku i v Obuvnickém muzeu.

Ke Dni kraje se premiérově připojuje i zlínská Krajská galerie výtvarného umění. „Zaměříme se speciálně v komentovaných prohlídkách na dospělé, ale také na děti,“slibuje její ředitel Václav Mílek.

Centrem Dne kraje bude v sobotu 1.října populární zlínský mrakodrap, 21. budova obuvnického areálu, v níž sídlí Zlínský kraj. Od půl desáté tam začne pestrý program, mimo jiné neformální setkání s řadou osobností i hejtmanem Zlínského kraje Stanislavem Mišákem. Už v pátek a v také v sobotu se zaplní v rámci Dne kraje rovněž zlínská sportovní hala Euronics, kde se konají dvě velké potravinářské výstavy s bohatým kulturním programem, ochutnávkami nejlepších výrobků kraje i oceňováním označením Perla Zlínského kraje a Regionální potravina Zlínského kraje.

Podrobnosti na www.kraj-zlinsky.cz.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x