Otrokovické parky ozdobí další socha

OTROKOVICE - Otrokovická radnice nechá do parku na sídlišti Trávníky instalovat další sochu, tentokrát je autorem abstraktní plastiky nazvané K vyšším cílům Evžen Jecho. Agentuře Mediafax to sdělila mluvčí otrokovické radnice Lenka Krupková.

Vedení města spolupracuje s místními umělci již řadu let. První sochy našly své místo v parku před Společenským domem, nyní se umění přesouvá dál do města. Na Baťově je v parku umístěno již sedm soch. „Na začátku září, když zde přibyly čtyři poslední, jsme lidem slíbili, že zkrášlovat budeme také další části města. S nabídkou abstraktní plastiky se na nás obrátil Evžen Jecho. Dílo je velmi zajímavé, abstraktní a zcela odlišné od těch ve městě umístěných. Proto se nabízelo situovat jej do jiné části města. Strohé tvary výborně zapadnou do parku na sídlišti Trávníky,“ konstatoval starosta města Otrokovice Jaroslav Budek (ČSSD).

Výška plastiky je 370 centimetrů a šíře ve střední části 140 centimetrů. Rada města Otrokovice schválila uhrazení nákladů na materiál a zhotovení plastiky ve výši 18 tisíc korun.

Evžen Jecho se narodil ve Zlíně a od roku 1967 žije v Otrokovicích. Je členem Unie výtvarných umělců Praha, Sdružení Bienále Brno, Internationale Trademark Center Belgie, International Institute for Informatik Designs Rakousko. Své období sochařského působení rozděluje do tří období. V prvním se snažil o zachycení nuancí lidského těla, jak v portrétech, tak ve figurální tvorbě. Druhé období provázelo hledání nových forem projevu. Opustil realistické ztvárnění a uplatňoval stylizaci. V třetím období objevil kouzlo abstrakce s geometrickou nadsázkou. Byl ovlivněn tvorbou symbolů, které dokázal promítnout do trojrozměrné podoby. Své návrhy realizuje převážně ve dřevě. Monumentální plastiky vzhledem k záměru výstavářské prezentace jsou vyřešeny jako stavebnice. Zvolené geometrické prvky a segmenty rytmicky vrší a sestavuje do abstraktních kompozic, které dodatečně pojmenovává.