Slavičínská nadace dokončila projekt na pomoc nezaměstnaným a chystá obnovu lesoparku

SLAVIČÍN - Nadace Jana Pivečky ve Slavičíně dokončila příhraniční projekt zaměřený na pomoc nezaměstnaným, handicapovaným, sociálně slabým lidem a matkám a díky němu mimo jiné vybudovala centrum pro diabetiky. Na čtvrteční tiskové konferenci to sdělila ředitelka nadace Božena Filáková.

Projekt podporovaný Evropskou unií trval dva roky a stál kolem 3,5 milionu korun. Slavičínská nadace na něm spolupracovala se slovenským městem Dubnica a v rámci projektu například vybudovala počítačovou učebnu, uspořádala řadu vzdělávacích kurzů, projekt přispěl i k založení a rozvoji aktivit slavičínského mateřského centra a také vznikl Diaklub Slavičín.

„Finanční podíl naší nadace byl asi dva miliony korun, přičemž 10 procent hradila nadace ze svého, 12 procent tvořil příspěvek ze státního rozpočtu a zbytek peněz šel z Evropské unie,“ upřesnila Filáková.

Počítačová učebna, která ve Slavičíně vznikla, slouží zejména nezaměstnaným či matkám na mateřské dovolené. „Veřejně přístupné počítače napojené na internet mohou lidé využít dvakrát týdně v době od osmi do 18.30 hodin a třikrát týdně od osmi do 15.30 hodin. Zájemci zde mohou hledat práci, psát životopisy a podobně. S Diaklubem jsme se zase inspirovali u našich slovenských kolegů a momentálně už má kolem 30 členů. Různých vzdělávacích kurzů se pak v souvislosti s projektem zúčastnilo více než 400 lidí,“ doplnila Filáková.

V nejbližší době čeká nadaci několik dalších projektů. „Chceme například obnovit slavičínský lesopark. Mnohé dřevěné sochy už nahlodal zub času, rádi bychom obnovili zrušené dětské hřiště, postavili dřevěný altán či vyřešili toalety. Počítáme, že jen tento projekt bude stát kolem milionu korun,“ dodala Filáková.

Nadace vznikla v listopadu 1996. Založil ji podnikatel a nezávislý poradce pro obuvnický průmysl Jan Pivečka. Ten se do Slavičína vrátil po 44 letech strávených v zahraničí. Prvotním cílem nadace byla Pivečkova snaha pomoci mladým lidem získat zahraniční zkušenosti. Organizoval také celou řadu soutěží pro mladé návrháře obuvi či literární soutěž pro školy ze Zlínského kraje. Mezi nejvýznamnější projekty nadace patří například obnova lesoparku ve Slavičíně, záchrana a rekonstrukce roubeného domu ve Valašských Kloboukách, obuvnická soutěž nazvaná Cena Jana Pivečky, která se každoročně udílí na brněnském veletrhu Styl Kabo a řada dalších.