Do Zlína zavítá potápeč Steve Lichtag

ZLÍN - V rámci unikátní výstavy Šangri-la se ve čtvrtek uskuteční na zlínském zámku beseda potápěče, režiséra a producenta Steva Lichtaga. Agentuře Mediafax to sdělila Blanka Kovandová z Muzea jihovýchodní Moravy ve Zlíně.

Beseda začne od 18 hodin v přednáškovém sále na zlínském zámku a návštěvníci se mohou těšit na vyprávění i filmy. Vstupné je 50 korun.

Steve Loveček Lichtag se narodil roku 1954 ve Znojmě, kde vyrůstal v rodině vojenského pilota. Posléze absolvoval Literárně dramatickou konzervatoř v Brně. Jako herec působil v divadlech v Karlových Varech a v Jihlavě.

V roce 1979 odešel do USA, Vyučoval herectví na Florida Academy of Dramatic Arts a tam také začal spolupracovat s divadlem Ta Fantastika. Od roku 1986 se začal věnovat výhradně filmu jako producent a později i jako režisér. V roce 1988 natočil v Jihovýchodní Asii třídílný dokument Quo vadis Cambodia a v letech 1989-1991 v tehdejším SSSR šestidílný dokumentární seriál o gulazích, Sibiř-země žalu, země naděje.

Od roku 1995 průběžně realizoval šestidílné tématické dílo Hledání křišťálového světa a poté slavný žraločí dokument Carcharias – Velký Bílý, jenž měl premiéru v roce 2001 na NBC. V roce 2004 natočil další úspěšný film Tanec modrých andělů o nesmyslném a brutálním zabíjení velryb japonskými velrybáři. Film se setkal s velkým ohlasem širokého publika nejen u nás, ale i ve světě. Snímkem Prapodivný svět z roku 2006 poukázal na kontroverzní legální elektroodlov ryb v českých řekách. Téhož roku dokončil zatím poslední film Mýtus jménem žralok, kde se opět vrací k tématu velkých bílých žraloků.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x