Den kraje 2011 startuje už v pátek. Na potravináře čeká série ocenění, pokračovat bude v sobotu

Dva dny - v pátek 30. září a v sobotu 1.října - bude žít zlínská Sportovní hala Euronisc přehlídkou nejlepších potravinářských výrobků kraje. Velké setkání potravinářů a zemědělců nabídne vedle prezentace výrobků, jejich prodeje a ochutnávek či výstavy zemědělské techniky také ocenění pro nejlepší producenty potravin. V pátek vyhlásí odborníci a osobnosti nejlepší výrobky s označením Perla Zlínska, v sobotu pak Regionální potravina Zlínského kraje.

Perly Zlínska odhalí veřejnosti ve sportovní hale odborná porota v pátek od 15 hodin, Regionální potraviny Zlínského kraje pak v sobotu před polednem. „Slavností vyhlašování doplníme pestrým kulturním programem. V pátek začíná ve 13 hodin, v sobotu pak v 10,“ informuje a zve ředitelka pořádající Agrární komory Zlín Jana Brázdilová. Na akcích, které mají za cíl podporovat podnikání a kvalitní výrobu zemědělských a potravinářských subjektů Zlínského kraje, se s Agrární komorou Zlín spolupodílejí také Zlínský kraj, Ministerstvo zemědělství České republiky, Město Zlín a další instituce.

Akce zapadají do rámce letošního v pořadí 2. ročníku Dne kraje. Jeho stěžejní část se odehraje na řadě míst celého Zlínského kraje v sobotu 1.října. Centrem bude sídlo Zlínského kraje- 21. budova obuvnického areálu ve Zlíně. Tam začne bohatý program v sobotu v 9.30 dopoledne, odpoledne jej pak zakončí vyhlášení výsledků a předání cen vítězům soutěže Co víš o Zlínském kraji, kterou pořádá Centrála cestovního ruchu Východní Moravy.

Den kraje ale míří kromě krajského města také do Valašského Meziříčí, Vsetína, Uherského Hradiště, Kroměříže, Kunovic, Seninky a na další místa. Podílet se na něm mimo jiné budou muzea, galerie i valašskomeziříčská hvězdárna.

Zájemci se ve zlínském mrakodrapu mohou mimo jiné projet baťovskou pojízdnou kanceláří, setkat se hejtmanem kraje Stanislavem Mišákem a dalšími osobnostmi v živých diskusích. Zazpívá jim, poněkud méně tradičně s cimbálovou muzikou rodák ze Zlínského kraje Stanislav Hložek, svá vystoupení nabídnou mažoretky, Sdružení dechového orchestru mladých Zlín anebo populární Avion Swing Band.

Speciální programy ke Dni kraje a také svůj Den otevřených dveří připravilo v sobotu zlínské studio Českého rozhlasu Brno v šestihodinovém bloku od 10. do 16. hodiny.

Značný zájem bude bezpochyby také o jízdu historickým vlakem taženým parní lokomotivou, který projede trasu Valašské Meziříčí- Vsetín- Horní Lideč- Brumov – Bylnice -Bojkovice- Uherský Brod – Kunovice- Uherské Hradiště- Staré Město- Napajedla- Otrokovice- Zlín- Vizovice a zpět.Kromě svezení bude v poledních hodinách ve stanici Zlín-střed také čas k prohlídce této jedinečné vlakové soupravy.