Levné, pohodlné a ekologické vytápění

Nelíbí se Vám kolik protopíte za rok? S přicházející zimou se k tomuto tématu vracíme čím dál tím častěji. Pokud máte dům či chatu, vyplatí se uvažovat o dalších způsobech na vytápění a ušetřit tak značnou část výdajů na provoz topení a ohřevu vody.

Spočítejte si kolik ušetříte – kalkulačka pro výpočet nákladů podle druhu paliva. Příkladná tabulka znázorňuje náklady u běžné budovy se spotřebou 20MWh za rok.

Druh paliva Cena paliva Účinnost Spotřeba za rok Náklady kč/rok
Dřevěné pelety 4,40 kč/kg 95 % 4458 kg 19616,-
Černé uhlí 4,80 kč/kg 55 % 5667 kg 27202,-
Zemní plyn 12,50 kč/m3 89 % 2376 m3 33158,-
Elektřina akumulace 1,90 kč/kwh 93 % 21505 kwh 45702,-

 

Každé vytápění má své výhody i nevýhody

Dřevěné pelety
+ automatické režimy vytápění i čištění
+ jeden z nejlevnějších zdrojů pro výrobu tepla
– skladovací prostory pro zásobník

Černé uhlí
+ nižší náklady než u plynu nebo elektřiny
– nízká účinnost spalování
– nutné velké skladovací prostory pro uhlí
– špinavá manipulace

Zemní plyn
+ téměř bezstarostná údržba
– dnes již dražší způsob vytápění

Elektřina akumulace
+ nejpohodlnější způsob vytápění
– extrémní náklady na výrobu tepla

Nejzajímavějším způsobem jak ušetřit a přitom si dopřát nízké náročnosti na údržbu v současnosti jsou právě pelety.

Něco málo o peletách

Poprvé se v ČR o peletách začalo mluvit kolem roku 2004, kdy výrazně stoupla cena zemního plynu a topného oleje. Tehdy lidé začali hledat náhrady a jednou z nejzajímavějších byly pelety. V současnosti při stávajícím vývoji a zdražování uhlí (zvýšená uhlíková daň), chystaném zdražení zemního plynu a pravidelném zdražování elektřiny se k topení peletami obrací stále více lidí.

Co to jsou pelety?

Pelety jsou granulát rostlinného původu – tzv. biomasy. Vyrábí se silným stlačením z dřevních nebo nedřevních látek bez přídavných pojidel. Dřevěné pelety pocházejí nejčastěji ze smrkových pilin, rostlinné pelety pak z řepky, otrub, sena, trávy, obilí, atd.

Dřevní pelety se vyznačují velmi nízkým obsahem popele (0,5-0,7%), průměry 6 až 8 mm, délkou 2-3 cm a vysokou výhřevností.

Jaký mají smysl?

Při „pravidelném a nenápadném“ zdražování zemního plynu, elektřiny a uhlí se ukazuje hlavní výhoda nízkých cen paliv z obnovitelných zdrojů. Kromě rostoucích cen fosilních paliv (uhlí, plyn, ropa) se ukazuje i další jejich nevýhoda a tou je závislost na jejich dodávkách – není tomu dávno, co byly problémy s dodávkami plynu z Ruska. Právě proto je rozumné se soustředit na obnovitelné a ekologické zdroje, které dnes dokážou plně konkurovat fosilním palivům a elektřině. A tím pelety rozhodně jsou.

Hlavní výhodou je cena

Kotle na peletyTento aspekt byl již ukázán na začátku článku při srovnání ročních nákladů na vytápění rodinného domu. Ve srovnání vytápění zemním plynem se ušetří přibližně třetina nákladů, oproti elektřině klesnou výdaje za topení na méně než polovinu.

Cena kvalitního, automatického 20kWh kotle na pelety začíná od 58.000 Kč včetně zásobníku. Na chatu nebo do bytů jsou vhodné krbové kamna, jejich cena začíná od 34.000 Kč.

A tím výhody nekončí

Pelety mají vysokou výhřevnost a při správném nastavení kotlů Variant Pellets lze dosahovat až 94% účinnosti. Vzniká pouze minimální množství popele (0,5-0,7%), které lze ekologicky zlikvidovat nebo využít jako hnojivo.

Topení peletami je také pohodlné a automaticky řízené – jenom se do zásobníku nasype zásoba pelet a vše se řídí podle nastavených požadavků. Samotný kotel zabere málo místa, takže se dá umístit i do menších sklepů nebo místností.

www.kadria.cz
www.kadria-kotle.cz

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x