Vodohospodáři opraví přehradu ve Fryštáku na Zlínsku, nádrž pak udrží i desetitisíciletou vodu

FRYŠTÁK - Povodeň, která může přijít snad jen jednou za deset tisíc let, by měla vydržet přehrada ve Fryštáku na Zlínsku. Dělníci tam začali s úpravami, které by vodnímu dílu takovou odolnost měly zaručit, řekla v neděli agentuře Mediafax mluvčí Povodí Moravy Veronika Slámová.

„Zahájili jsme rekonstrukci přelivu, doplněnou o navazující opravy vývaru a odpadního koryta. Stavba potrvá zhruba tři až čtyři měsíce a vyjde na 2,5 milionu korun,“ řekla Slámová. Skluz bezpečnostního přelivu na vodním díle Fryšták bude moci podle projektantů zvládnout povodně až na úrovni takzvané desetitisícileté vody.

Podle mluvčí Povodí Moravy je nádrž ve Fryštáku mimořádně důležitá, letos v srpnu dokázala například beze škod transformovat dvousetletou vodu po prudkých přívalových deštích na Zlínsku a v Beskydech.

Stavební práce nyní přehradě zajistí navýšení opěrných zdí skluzu a úpravu koncového úseku odpadní štoly. „Pravý břeh vývaru získá navíc opevnění kamennou dlažbou. Spolu s tím opraví stavbaři dále i jeho zavazovací křídla, očistí kamenné zdivo a doplní chybějící kámen. Nebude chybět ani přespárování dosavadní dlažby odpadního koryta,“ řekl Mediafaxu ředitel závodu Střední Morava Pavel Cenek

Fryštácká přehrada prošla již více etapami oprav. Dělníci už před časem rekonstruovali korunu hráze, obnovili a zvýšili na ní vozovku, opravili betonové zídky na návodní straně hráze a přestavěli ocelové zábradlí a branky. „Obnovili jsme i přemostění skluzu a opravy se také dočkala věž spodních výpustí,“ řekl Cenek s tím, že rekonstrukce pamatovala i na nové přitěžovací lavice a drenážní prvky.

O důležitosti vodní nádrže ve Fryštáku se přesvědčili obyvatelé regionu naposledy při prudkých přívalových deštích na Zlínsku a v Beskydech v polovině letošního srpna. Díky úspěšným manipulacím na vodním díle totiž nemusela povodňová komise řešit ničivé následky povodní ve Zlíně. „Fryštácká přehrada zvládla transformovat extrémní průtok dvousetleté vody, který činil osmdesát krychlových metrů za sekundu, na neškodných jedenáct kubíků,“ zdůraznila Slámová. Dodala, že v průběhu srpnových přívalových dešťů byl přítok do nádrže dokonce o pětadvacet kubíků za vteřinu vyšší než při ničivých povodních v roce 1997.