Ve Zlínském kraji oslaví Den kraje

ZLÍN - Na řadě míst Zlínského kraje oslaví v sobotu Den kraje, někde se bude hodovat, jinde uspořádají prohlídku podzemí či folklorní vystoupení. Agentuře Mediafax to řekl Zdeněk Urbanovský z Centrály cestovního ruchu Východní Moravy.

Den kraje oslaví například ve Valašském Meziříčí, Vsetíně, Senince, Kroměříži, Uherském Hradišti, Kunovicích, ve Zlíně a na dalších místech.

Tahákem bude jízda historickým vlakem taženým parní lokomotivou. Právě jím se dá na trase Valašské Meziříčí-Vsetín-Horní Lideč- Bylnice- Uherský Brod- Kunovice-Staré Město- Otrokovice- Zlín- Vizovice dojet do měst a obcí, kde se oslavy Dne kraje uskuteční. Až na malé výjimky bude vstup všude zdarma.

V Kunovicích například vsadili na folklor. „U nás máme Hody s právem. Čekáme, že k nám řada lidí tentokrát dorazí v sobotu právě historickým vlakem. Od 13 hodin začíná krojovaný hodový průvod, během dne odhalíme v naší nové chloubě, revitalizovaném Panském dvoře, pamětní desku mému předchůdci, předčasně zemřelému starostovi Jiřímu Vařechovi,“ podotkla starostka Kunovic Ivana Majíčková (Nezávislí kandidáti pro Kunovice).

Den kraje míří i do Muzea Kroměřížska v Kroměříži. „Nabídneme bezplatnou prohlídku tajemného podzemí města, novou dobovou výstavu s názvem Koloniál pana Bajzy. Vystoupí rytíři Biskupští manové, zveme do expozic i na výstavu zemědělských strojů a možná bude i burčák,“ konstatoval ředitel Jiří Stránský.

Své skvosty nabídnou bezplatně na Den kraje i muzea v Uherském Hradišti, Zlíně či Vsetíně a Valašském Meziříčí. Ve Vsetíně bude například k vidění loutkové divadlo, v Uherském Hradišti mimo jiné předvádění rukodělné výroby. Ve Zlíně budou přístupné například expozice v zámku či v Obuvnickém muzeu.

Na své si přijdou i milovníci turistiky a přírody. „Ti mohou vyrazit k rozhledně Vartovna na rozemzí obcí Seninka, Jasenná a Liptál, ke které vedou turistické trasy z pěti různých směrů,“ doplnil Urbanovský.

Ke Dni kraje se premiérově připojuje i zlínská Krajská galerie výtvarného umění. „Připravili jsme speciální komentované prohlídky pro děti i dospělé,“ sdělil ředitel Václav Mílek.

Centrem Dne kraje bude zlínský mrakodrap, 21. budova obuvnického areálu, v níž sídlí Zlínský kraj. Od 9.30 hodin tam začne program, který uvede dechovka mladých s mažoretkami. Návštěvníci se seznámí s mýty, legendami a anekdotami o baťovském Zlíně a mohou si poslechnout i dětskou cimbálovku se zpěvákem Standou Hložkem. Zlínská sportovní hala Euronics pak v rámci Dne kraje pořádá dvě velké potravinářské výstavy s kulturním programem a ochutnávkami nejlepších výrobků kraje.

--> --> --> --> -->