Den kraje nabídl především pohodu, zúčastnily se jej tisíce lidí

Nádherné počasí, pohoda, úsměvy. To byl rámec letošního, v pořadí 2. ročníku Dne kraje. Od Valašského Meziříčí po Kunovice se jej zúčastnily asi 4000 lidí.

„Docela vás na východě Moravy obdivuji, uspořádali jste velmi zajímavou akci, je znát, že tu žijí hodně aktivní lidé,“ hodnotila bezprostředně po skončení Dagmar Bláhová z Ústí nad Labem. Jako spousta dalších se projela baťovskou pojízdnou kanceláří ve 21. budově. „Stěží jsem uvěřila originálnímu výkladu vedoucí Obuvnického muzea Miroslavy Štýbrové, že ani Tomáš ani Jan Antonín Baťa tímhle technickým skvostem nikdy nejeli, ale je to určitě tak,“pronesla s úsměvem sedmnáctiletá studentka gymnázia ze severu Čech.

Se spoustou posluchačů diskutoval hejtman Zlínského kraje Stanislav Mišák. „Hodně mě potěšilo, že se ptala i předškolačka, starší lidi trápily například problémy se silnicemi, ne vždy ale máme řešení, silnice 1. třídy a dálnice patří státu, tedy Ministerstvu dopravy. Vždycky se ale budeme snažit, abychom to, co lidí pálí, řešili, řekl Mišák.

Jeho jmenovec Stanislav Hložek si zazpíval s mladou cimbálovkou Bělina. „Tihleti mladí muzikanti a muzikantky byli prostě úžasní, úplně jsem cítil, že „blbá nálada“ se tentokrát nedostavila, naopak, byla skvělá,“ usmíval se spokojený zpěvák.

Helena Čermáková, přední herečka zlínského Městského divadla, spisovatel Antonín Bajaja, propagátorka darování kostní dřeně Zdenka Wasserbauerová, ředitel Společenského domu akciové společnosti Lázně Luhačovice Jiří Dědek, český reprezentant v dlouhém triatlonu Petr Vabroušek. To byla sestava osobností, které odpovídaly na další otázky účastníků Dne kraje.

Novinkou 2. ročníku Dne kraje byla jízda dobového vlaku taženého parní lokomotivou. Ten vyjel z Valašského Meziříčí a projel polovinou kraje. „S vnukem jsme si to doslova vychutnali, byl to nevšední zážitek, hodně se nám to líbilo,“ potěšil počin Českých drah Zlíňana Ivana Masného.

run_function(‚id‘,’41‘,’15262′,’global $wc;$wc=array();$pom=stripslashes(‚149‘); $wc[‚id‘]=(($GLOBALS[‚interpret‘]->is_serialized($pom))? unserialize($pom):$pom);$pom=stripslashes(‚15262‘); $wc[‚unique_id‘]=(($GLOBALS[‚interpret‘]->is_serialized($pom))? unserialize($pom):$pom);$wc[‚function_id‘]=’41‘;‘,’a:0:{}‘); ?>

Den kraje zavítal i na Hody s právem do Kunovic, stejně tak například na rozhlednu Vartovna na Valašsku, do hvězdárny ve Valašském Meziříčí i do Muzea Kroměřížska a dalších míst. Díky Centrále cestovního ruchu Východní Moravy se uskutečnila také tentokrát soutěž  Co víš o Zlínském kraji?  14 výherců si odneslo hodnotné ceny, na vítěze čekal prodloužený víkendový pobyt v luhačovickém hotelu Alexandria.