V Podzámecké zahradě v Kroměříži uzavřeli průchod Dlouhou alejí

KROMĚŘÍŽ - Průchod Dlouhou alejí podél Dlouhého rybníka v kroměřížské Podzámecké zahradě je od pondělka uzavřený. Agenturu Mediafax o tom informovala Dagmar Šnajdarová z Národního památkového ústavu v Kroměříži.

Důvodem bezpečnostní uzavírky jsou arboristické práce v korunách stromů. Práce by měly trvat celý týden od devíti hodin ráno do pozdního odpoledne.

Dlouhá alej byla v celé délce vysázená pravděpodobně již v roce 1836 z jírovců. Na přelomu 19. a 20. století byly stárnoucí jírovce v aleji kompletně nahrazeny lipami. „Můžeme tedy s velkou jistotou říci, že stáří dnešních stromů rostoucích v Dlouhé aleji je minimálně sto let. Tato doba se samozřejmě projevuje na zdravotním stavu dřevin. Již nerostou tak bujně a v jejich korunách se objevují suché větve,“ podotkla Šnajdarová.

O zlepšení celkového stavu aleje se postarají arboristé. Do koruny každého stromu se vyšplhá stromolezec a provede potřebná ošetření. V době prací bude průchod alejí uzavřený a návštěvníci budou muset použít některou z postranních pěšin.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x