Uherské Hradiště chystá první etapu rozsáhlých protipovodňových opatření

UHERSKÉ HRADIŠTĚ - Uherské Hradiště chystá ve spolupráci s Povodím Moravy rozsáhlá protipovodňová opatření, která by měla město ochránit před stoletou vodou. V úterý to sdělil mluvčí uherskohradišťské radnice Jan Pášma.

S připravovanou stavbou protipovodňových opatření v rozsahu, jaký město Uherské Hradiště nepamatuje, se v pondělí mohla seznámit i široká veřejnost. „Občané měli možnost seznámit se s první etapou několik let připravovaných, rozsáhlých stavebních prací, které budou mít za výsledek především navýšení dosavadní kapacity koryta řeky Moravy a tím i ochranou města až před stoletým průtokem,“ podotkl starosta města Uherské Hradiště Květoslav Tichavský (ODS).

Celkem se postaví téměř 4,5 kilometru ochranných hrází, většinou sypaných a zatravněných. Na několika místech ale budou i zdi. Stavby ohradí vodu v úseku od čistírny odpadních vod při spodním okraji zástavby města na levém břehu a při spodním okraji zástavby Starého Města nad Salaškou na pravém břehu. Hráze pak budou pokračovat až po horní okraj zástavby Uherského Hradiště na levém břehu a nad lokalitou Rybárny na pravém břehu řeky Moravy. Na obtoku plavební komory Baťova kanálu bude vybudován hradící objekt s pohyblivým hradícím zařízením umožňujícím manipulaci během povodňových situací.

V rámci ochranných opatření je řešena také částečná přeložka potoka Salaška a vybudování levostranné ochranné hráze potoka Salaška s odběrným objektem do blízkých rybníků.

Zahájit stavební práce by mělo Povodí Moravy začátkem roku 2012, předběžný odhad ukončení prací je v polovině roku 2013. Náklady si vyžádají zhruba 200 milionů korun.

O účinná protipovodňová opatření usilují města, tvořící uherskohradišťskou aglomeraci s téměř 40 tisíci obyvateli, již od roku 1998, respektive od katastrofální povodně z roku 1997.

Na jejich naléhavost čím dál častěji upozorňují povodňové situace a vyhlášené třetí stupně povodňové aktivity či stavy ohrožení, jako tomu bylo v roce 2006 a 2010. Obyvatelé města Uherské Hradiště označují protipovodňovou ochranu za jeden z hlavních problémů města. Opakovaně tento problém získává vysokou prioritu na veřejných fórech o rozvoji města.