Zlínské muzeum chystá komentovanou prohlídku i projekci Ingrišových filmů

ZLÍN - Muzeum jihovýchodní Moravy ve Zlíně chystá na středu dvě akce pro veřejnost, komentovanou prohlídku a projekci filmů cestovatele Eduarda Ingriše. Uvedla to Blanka Kovandová ze zlínského muzea.

Od 17 hodin je v hlavním výstavním sále zlínského zámku připravena komentovaná prohlídka současné výstavy Chráněná území Zlínského kraje. „Po nejkrásnějších přírodních zákoutích návštěvníky provede jeden z autorů výstavy, Dušan Trávníček, zoolog zlínského muzea. Pohled na fotografie, které zachycují pestrou přírodu i její obyvatele, doplní spoustou osobních postřehů z daných lokalit a také originálními tipy pro podzimní výlety,“ upřesnila Kovandová.

Vstupné na komentovanou prohlídku je pro dospělé 30 korun, studenti, děti a senioři zaplatí 15 korun.

V 18 hodin je pak v přednáškovém sále Muzea jihovýchodní Moravy připraven Večer filmové tvorby Eduarda Ingriše. „Půjde o průřez jeho filmovou tvorbou. Začneme ukázkami z let 1925 až 1947, tedy než odešel do Jižní Ameriky a točil hlavně rodinu a přátele. Později dokonce pomáhal jako pomocný kameraman několika profesionálním dokumentaristům. Ukázky budou z filmů Spolek Komenský, Maminka, Z umělecké činnosti, Rok na osadě, Osvobození Prahy – květen 1945,“ poznamenala správkyně Ingrišova archívu Magdalena Preiningerová.

Promítání je doprovodnou akci výstavy Život a dílo Eduarda Ingriše, která momentálně zdobí spojovací chodbu zlínského zámku a zasahuje i do přednáškového sálu, kde mají návštěvníci možnost vidět například i plachtu z legendárního balsového voru Kantuta, na kterém Ingriš překonal Pacifik.

Vstupné na Večer filmové tvorby je pro dospělé 25 korun, pro studenty a seniory 15 korun.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x