Ve Valašském Meziříčí dokončili protipovodňovou hráz Juřinka II

VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ - Po třech letech dokončili ve Valašském Meziříčí stavbu protipovodňové hráze Juřinka II, má zadržet až stoletou vodu. Sdělila to Vendula Králová z valašskomeziříčské radnice.

Samotná stavba hráze začala v dubnu letošního roku, investorem bylo Povodí Moravy. „Finanční částku ve výši 10 milionů korun bez DPH, která pokryla stavební náklady, poskytlo Ministerstvo zemědělství ČR,“ řekl David Fína, ředitel závodu Horní Morava na Povodí Moravy. Město Valašské Meziříčí se na akci spolupodílelo částkou ve výši téměř dva miliony korun včetně DPH. „Zajistili jsme projektovou dokumentaci, vykoupili jsme pozemky a připravili území. Další kroky již náležely investorovi,“ upřesnil vedoucí správního oddělení meziříčské radnice Jaroslav Straka.

Zemní sypaná hráz pod mostem přes řeku Bečvu je dlouhá 920 metrů. „Výška hráze je proměnlivá v závislosti na terénu. V nejvyšším místě dosahuje 3,5 metru,“ konstatoval Fína. Pod ní vedou přípojky plynu, vodovodu a kanalizace. „Hráz ochrání zastavěnou lokalitu místní části Juřinka před stoletou vodou. Je výškově dimenzována na hladinu takzvaného stoletého průtoku včetně bezpečnostního převýšení. Stoletá voda by ji tedy neměla v žádném případě přelít,“ doplnil Fína. Stavba bude po pěti letech darována investorem městu Valašské Meziříčí.

„Lidé bydlící v této lokalitě, která čítá asi 50 domů, byli během povodní téměř vždy zaplaveni. Jsme proto rádi, že jim konečně můžeme nabídnout bezpečné bydlení,“ řekl starosta města Jiří Částečka (ODS).

Projekt navázal na výstavbu první etapy protipovodňové hráze Juřinka, která byla budována v letech 2003 až 2005. Stavba si tehdy vyžádala více než tři miliony korun. Z velké části se na této akci podílel stát, který poskytl 2,5 milionu korun.

Dokončením druhé etapy hráze Juřinka však ochrana proti povodním ve Valašském Meziříčí a jeho okolí nekončí. Radnice v současné době řeší možnosti vybudování poldru na toku Loučka v obci Police. „Potok dále protéká obcí Branky a místní části Poličná. Koryto je z větší části stavebně neupravené, meandrující a málo kapacitní. Cílem vybudování poldru je snížení kulminace povodňových stavů v oblasti pod poldrem,“ dodal vedoucí odboru komunálních služeb Václav Chajdrna Projekt byl na zářijovém jednání zastupitelstva města zařazen do Akčního plánu města 2011 – 2014.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x