Radu města Zlína se rozhodli opustit dva zástupci hnutí M.O.R.

ZLÍN - Vedení města Zlína se rozhodli opustit dva zástupci hnutí M.O.R., a to 1. náměstkyně primátora Eva Štauderová a neuvolněný radní Pavel Jungmann. Na středeční tiskové konferenci o tom informoval mluvčí magistrátu Zdeněk Dvořák.

Pavel Jungmann skončil se svým působením v radě i zastupitelstvu, a to ke 4. říjnu. Eva Štauderová opustí radu ke 3. listopadu, ale bude nadále figurovat v městském zastupitelstvu. Oba politiky vedly k rozhodnutí podle jejich slov osobní důvody. Složení koalice zůstane i po jejich odchodu stejné a uvolněná místa v radě a zastupitelstvu opět obsadí v souladu s koaliční smlouvou zástupci hnutí M.O.R. „Rozhodně nejde o nějaký rozkol uvnitř koalice. Jména nových nástupců budeme znát nejpozději do jednání zastupitelstva 3. listopadu, osobně se ale domnívám, že to bude jasné už tak přibližně za dva týdny,“ poznamenal šéf klubu M.O.R. Bedřich Landsfeld.

Do kompetencí Evy Štauderové patří například oblast územního plánování a architektury, dopravy či regionálního rozvoje. Během svého působení v radě pracovala například na novém územním plánu města, výstavbě křižovatky Antonínova nebo na realizaci architektonických soutěží, které zásadním způsobem změní vzhled Zlína. „Územní plán hodlám dotáhnout do konce. Máme v našich řadách kvalitní odborníky, kteří pak na naši práci naváží. Než odejdu, chci celou agendu včetně svých zkušeností předat svému zástupci tak, aby mohl plynule navázat na rozdělanou práci,“ sdělila Štauderová.

Podle Štauderové byl jedním z důvodů, proč se rozhodla radu opustit, nesouhlas s některými rozhodnutími, které rada odhlasovala. „Nechci být konkrétní, obecně se jednalo třeba o věci v územním plánu nebo dopravě. Každá hranice kompromisů má svou míru. Nejde o rozhodnutí, které bych udělala ze dne na den, nějakou dobu to ve mě zrálo a vše vyvrcholilo ve vzájemnou dohodu,“ upřesnila Štauderová. Práci na radnici si na úplném počátku představovala trochu jinak. „Rozhodně jsem do toho šla s daleko většími ideály, ale na druhou stranu nevidím důvody, proč z nich slevovat. Vždy to pro mě bylo jen a jen o práci,“ dodala Štauderová. Poté, co definitivně místo v radě opustí, by se ráda věnovala své původní právnické profesi a také rodině a mateřství.

Pavel Jungmann se například zasadil o úspěšnou realizaci architektonických soutěží, které povedou k modernizaci centra města. Kladl také důraz na kvalitní a včasnou přípravu projektů. „Jde o naše osobní rozhodnutí, které na složení a další spolupráci koaličních stran nic nemění,“ vyjádřil se Jungmann.

Odchod dvou zástupců hnutí M.O.R. je v poslední době další personální změnou ve složení rady. Tou první byl přechod Jiřího Viktorína, který byl jako nestraník zvolen za Věci veřejné, do hnutí M.O.R. Výměna nastala i v zastupitelstvu. Františka Petra ze Zlínského hnutí nezávislých, který na funkci rezignoval, nahradila jeho stranická kolegyně Kateřina Francová.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x