Cenu města Kroměříže získal lékař Josef Kvapilík

KROMĚŘÍŽ - Nositelem Ceny města Kroměříže za rok 2011 se stal lékař Josef Kvapilík, rekl mluvčí kroměřížské radnice Pavel Zrna. Celkem byly letos na cenu nominovány čtyři významné osobnosti.

Josef Kvapilík je dlouholetým předsedou Sdružení přátel Kroměříže v Praze. Je to občanské sdružení, jehož pravidelná setkání bývají obohacena besedami či přednáškami zajímavých osobností, divadelními představeními, koncerty či výstavami. Jednou za rok přivítají zástupce kroměřížské radnice, kteří přinášejí nejnovější informace z rodného města, které je společným jmenovatelem pro všechny členy.

Sám Kvapilík je kroměřížským rodákem. Vystudoval Lékařskou fakultu Univerzity Karlovy v Praze a na Fakultě tělesné výchovy Univerzity Karlovy pak pracoval od roku 1957 až do roku 2001. Dlouhou řadu let byl předsedou Sdružení pro pomoc mentálně postiženým, byl rovněž zakládajícím členem Československého paralympijského výboru. Je autorem řady učebních textů a více než 1100 odborných prací. Velkou vášní Josefa Kvapilíka, který se v letošním roce dožívá 80 let, je cestování a turistika.

Cenu města Kroměříže zastupitelstvo uděluje jednou ročně za podstatný přínos pro město v nejrůznějších oblastech lidské činnosti a za činy hodné občanské pozornosti. Josef Kvapilík je třetím držitelem tohoto ocenění. První osobností, která Cenu města Kroměříže získala, byl v roce 2009 sbormistr a pedagog Jan Štěpánek, loni to byl jazzman Jaromír Hnilička.

--> --> --> --> -->