Z webových stránek Zlína zmizel archiv záznamů ze zastupitelstev

ZLÍN - Město Zlín už nebude na svých webových stránkách archivovat záznamy ze zasedání zastupitelstva města Zlína. Na středeční tiskové konferenci to uvedl mluvčí zlínské radnice Zdeněk Dvořák.

Důvodem je obava z postihu ze strany Úřadu pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ), který k archivování těchto záznamů zaujímá v současné době negativní postoj. Úřad považuje podle Dvořáka archivaci záznamů za porušení zákona o ochraně osobních údajů.

„Za každý zveřejněný záznam na webových stránkách obce může Úřad pro ochranu osobních údajů udělit pokutu až 10 milionů korun, pokud dojde k názoru, že došlo k porušení zákona o ochraně osobních údajů,“ vysvětlil Oldřich Hlaváček z Odboru právního zlínského magistrátu. Dodal, že stejně jako Zlín – stažením již zveřejněných archivovaných záznamů přenosů a neukládáním dalších – zareagovalo na hrozbu případného postihu ze strany ÚOOÚ i statutární město Liberec.

O tom, že případný postih ze strany ÚOOÚ je reálný, svědčí to, že tento úřad v současné době šetří postup Karlových Varů, které záznamy ze zasedání zastupitelstev na svých webových stránkách nadále archivují. Kromě Karlových Varů ponechaly videoarchiv ze zasedání zastupitelstev na svých stránkách například také města Jihlava, Hradec Králové, Pardubice a Děčín.

I když město Zlín ukončilo archivování záznamů z jednání zastupitelstev, bude nadále pokračovat v pořizování on-line přenosů z těchto jednání. Občané tak nepřijdou o možnost sledovat průběh jednotlivých hlasování. „Paradoxně on-line přenosy z jednání zastupitelstva obce jsou dle současné právní úpravy a názoru Úřadu pro ochranu osobních údajů v pořádku,“ konstatovala tajemnice magistrátu Helena Eidová.

Kromě Zlína pořizují on-line záznamy ze zasedání zastupitelstev i Brno, České Budějovice, Ústí nad Labem a Liberec.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x