Prezidenti „žijí“ na Modré

Dva českoslovenští z doby před druhou světovou válkou a ještě také po ní, jeden protektorátní,  pět ze socialistické éry a také dva dosud žijící. Bylo a je jich celkem deset. Řeč je o prezidentech naší země od roku 1918 až po dnešek. Všechny podobizny najdete pěkně pohromadě málokde. Podaří se, pokud zavítáte do jedné naprosto nenápadné Myslivecké hospůdky v obci Modrá na Uherskohradišťsku nedaleko Velehradu.

Tomáš Garigue Masaryk na křídle levém, Václav Havel nejvíce napravo. Mezi nimi v symbióze třeba Antonín Novotný, anebo Emil Hácha. Gustáv Husák, stejně jako Edvard Beneš, Klement Gottwald, Antonín Zápotocký i Ludvík Svoboda. Mimochodem, v malé anketě Zlin.cz nedokázal všech deset prezidentů v posloupnosti za sebou vyjmenovat vůbec nikdo.

Věc má ale jeden malý háček. Na stěně, v té umně vyrovnané řadě, chybí prezident stávající Václav Klaus. Vysvětlit to neumí, anebo možná nechce, u vynikající dršťkové polévky ani paní hostinská, je tam prý velmi krátce. Dva tři štamgasti se ozvou s vysvětlením, ale to není publikovatelné. Prezident Klaus se nachází v sousední místnosti a to ještě v hodně karikované podobě.

Pomoci musí  Miroslav Kovářík, muž, který spravuje obec v podhůří Chřibů s velkým zájmem v pozici starosty už od roku 1990. „Vysvětlení je jednoduché, máme vystaveny jen bývalé první muže naší země,“ říká s nadhledem. „Takže se prezident Klaus zřejmě dočká v roce 2013, kdy mu skončí druhé funkční období,“ doplňuje Kovářík.

Myslivecká hospůdka podle jeho slov skýtá daleko více poučení a překvapení. Přespat se třeba v těsném sousedství dá v penzionu ve sto let starých originálních postelích. Historie ale dýchá v rázovité vesnici nejen daleko hlasitěji a hlouběji. Povídat by mohli třeba vládcové Velké Moravy….

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x