Bohumín potřetí vyhrál v Uherském Hradišti celostátní soutěž Plave celé město

UHERSKÉ HRADIŠTĚ - Už potřetí Bohumín vyhrál celorepublikovou soutěž Plave celé město. Bohumínským se ve středu podařilo obhájit jak celorepublikové vítězství v účasti, tak prvenství ve své kategorii měst do 50 tisíc obyvatel, informovala agenturu Mediafax mluvčí města Lucie Balcarová.

„Ve středu za Bohumín bojovalo rekordních 946 plavců, kteří mu vyplavali rovných 9705 bodů. Třiadvacetitisícový Bohumín tak porazil svého největšího rivala Uherské Hradiště, které letos za výkony 893 plavců nasbíralo o 1776 bodů méně než Bohumín, tedy 7 929. A to přesto, že má o dva tisíce více obyvatel,“ uvedla Balcarová.

„Máme z vítězství ohromnou radost. Lidé do bazénu chodili soutěžit v podstatě celý den, volněji jsme měli jen v době oběda, jinak v soutěžních drahách byli vždy minimálně dva až tři soutěžící. Dokonce jsme museli i prodlužovat čas ukončení, protože stále přicházeli lidé, že ještě chtějí soutěžit. Nejvíce soutěžících bylo přímo z města, ale podpořili nás lidé z dalších 33 měst, dokonce i ze Slovenska. Plavali děti, studenti, střední generace i senioři, prostě celý Bohumín. Všem za podporu moc děkujeme,“ uvedla za pořadatele lektorka bohumínské plavecké školy Lucie Kandráčová.

Potěšení z druhé příčky neskrývali ani představitelé Uherského Hradiště. „Druhým místem v Plavecké soutěži měst navazujeme na naše předchozí úspěchy v klání, které jsme dokonce několikrát v minulosti vyhráli. Pro město velikosti Uherského Hradiště je úspěch o to cennější, že pravidelně boduje v kategorii měst do 50 tisíc obyvatel, přičemž má samo obyvatel jen o málo víc než polovinu,“ doplnil starosta Uherského Hradiště Květoslav Tichavský (ODS).

Dohromady přišlo hájit barvy vítězného města Böhumína 516 mužů a 430 žen, 787 z nich bylo přitom přímo z Bohumína. Do soutěže se zapojilo také 25 Poláků, 29 Ostraváků, 15 Orlováků a 11 zástupců z Rychvaldu, Dětmarovic a Dolní Lutyně. Soutěžili ovšem i obyvatelé Opavy, Havířova, Karviné, Dolní Lutyně, Hlučína nebo Šilheřovic. Nejvzdálenější soutěžící byli přitom ze Slovenska, z Prešova a Nemešan.

Nejrychlejší ze všech byl sedmnáctiletý Ivo Chobot z Bohumína, který uplaval stometrovou vzdálenost za 56 vteřin. Pokořil tak dlouholetého vítěze a svého učitele z plaveckého oddílu třicetiletého Adriana Kudera, který se s časem 1 minuta a 1 vteřina stal druhým nejrychlejším plavcem. Mezi ženami měla opět nejlepší čas šestnáctiletá bohumínská studentka Tereza Kalichová. Ta 100 metrů zvládla za 1 minutu a 3 vteřiny a byla tak zároveň i třetí nejrychlejší v bohumínské soutěži.

Vůbec nejstarším plavcem se stal sedmasedmdesátiletý Pavel Tesařík z Bohumína, který překonal 100 metrů za 6 minut a 9 sekund. Stejného věku byla i nejstarší plavkyně Blanka Freitagová s časem 6 minuty a 55 vteřin. Nejmladšími účastníky se stali šestiletí Klára Boczková (4:19 minut) a Josef Hanuliak (3:34 minut).

Starosta Bohumína a senátor Petr Vícha uplaval 100 metrů za 1 minutu a 59 vteřin.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x