Ve Vizovicích začala jubilejní výstava vánočních ozdob

VIZOVICE - Vizovická Galerie Mariette zahájila svou tradiční výstavu vánočních ozdob, letos ji pořádá podesáté. V úterý to za pořadatele řekla Blanka Kovandová. Vánoční výstava bude k vidění až do 23. prosince, a to denně od devíti do 17 hodin.

Vedoucí galerie Roman Mynář nabídne návštěvníkům výhradně práci českých výrobců skleněných vánočních ozdob. „Navíc většina vzorů vznikla přímo podle našeho zadání, takže jsou k vidění pouze ve vizovické galerii. Každým rokem se snažíme návštěvníkům ukázat, jaké jsou nové trendy ve zdobení stromků, ale zároveň počítáme i s konzervativním vkusem českých zákazníků,“ vysvětlil Mynář.

Každoroční trendy neurčují sami výrobci, ale EFSA – Evropská asociace floristů a výrobců dekorací. Ve zdobení vánočních stromků jsou přitom i letos určeny čtyři velmi odlišné styly. Galerie Mariette představuje v hlavním výstavním sále v každém rohu místnosti hned několik variant daných trendů.

„První letošní trend se jmenuje Lovecká chata. Je to styl inspirovaný přírodou a venkovem. Je nadčasový a elegantní a trochu mužný. Barevná škála se inspirovala v lesním porostu a obsahuje zelenou, béžovou, medovou, červenou. Na stromek patří klasické ozdoby – máme zde raritu baňky zdobené peřím perliček. Ale dovoleno je ledacos, třeba dřevěné a látkové ozdoby, motiv kára, zvířecí motivy na baňkách, ozdoby ve tvaru šišky, sovy nebo ptáků s peřím,“ upřesnila autorka výstavy Iva Mynářová.

Druhý trend dostal jméno Zamrzlá zahrada. Barvy jsou chladně elegantní – stříbrná, bílá, ledově modrá, tyrkysová a fialková. Romantické motivy na ozdobách znázorňují zamrzlé traviny, ojíněné větvičky, krystalky ledu na stromech. V zamrzlé zahradě opět nechybějí ptáčci.

Třetí trend nese název Zlatý poklad, jsou zde patrné prvky orientu. Vše je opulentně blyštivé, až barokně bohatě zdobené. Klasické skleněné koule doplňují opět ptáci s pravým peřím, ozdoby ve tvaru káči nebo lampiček. Převládá barva zlata a mědi s bohatými posypy.

Poslední trend se jmenuje Moderní poklid. „U tohoto směru zdobení je na první pohled nápadná barevná škála, která vychází z barvy fuchsií a magnólií a je kombinována s ostrou, matnou bílou. Celek má působit harmonicky, poklidně, ale velmi současně. Důležitá je struktura zdobení skleněných ozdob – jsou zde použity zvláštní vločkové posypy, které vytváří plastické vzory,“ podotkla Mynářová.

Na výstavě nebudou chybět ani skleněné postavičky pro děti ve tvaru medvídků, koček, domečků, Mikuláše, šišky a řady dalších. „Jeden malý stromeček jsme nazdobili výběrem retro ozdob z let dávno minulých a svůj koutek zde má i naše dlouholetá specialita – ozdoby s dekorem modrotisku, které jsou vhodné pro zdobení v lidovém stylu se slaměnými ozdobami a perníčky,“ dodala Mynářová.

Výstavu výhradně českých a moravských vánočních ozdob doplňuje také kuchyňský koutek plný tuzemských vykrajovátek, keramických mís a forem na bábovky, či vánočky. V nabídce jsou i terapeutická mýdla, bylinné a ovocné čaje, sirupy, likéry a podobně.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x