Příroda se letos vytáhla. Úroda je vynikající, nastal čas zpracování

Zálibně nahlíží do pečlivě zaplněných 11 obřích dvousetlitrových beček. Schraňuje v nich mnohatýdenní úsilí své i příležitostných pomocníků z široké rodiny. Jiří Novák ze Stupavy má uloženo zhruba 2 200 litrů švestkového kvasu. „Byl to výborný rok, ale musím jedním dechem říct, že se mi při sběru trnek vše jevilo jako Ježkův Tmavomodrý svět,“ říká pěstitel, který má k přirovnání blízko, je totiž milovníkem vážné hudby.

Pálit bude zřejmě po dobrých zkušenostech v nedalekých Buchlovicích. Sám je přitom prakticky abstinent. „Ale ono se to prostě při nejrůznějších návštěvách a mnoha dalších příležitostech třeba coby dárek tak nějak rozmělní a na konci léta zase budeme prosit přírodu, aby obsypala stromy co nejvíce, letos se jí to tedy povedlo mimořádně,“ usmívá se Novák.

Vínu se ve vesnici v náručí Chřibů nedaří, za to o pár kilometrů dále v Boršicích žádný problém, zdejší vína jsou vyhlášená, severní vinařská oblast díky nim také. „Skvělý rok,“ hlásí od lisu v plné práci místní místostarosta a vinař Alois Tománek. „Hrozny mají cukernatost hodně přes dvacet stupňů, jsou sladké a některé teprve budeme sklízet. Vína bud e hodně, burčák je vynikající, zkuste ochutnat, musí vám zvednout náladu,“ těší se vinař z vynikající úrody, která zdaleka nebývá každý rok.

Letošní rok si chválí i zemědělci, pouze s miniaturní kaňkou. „I v obilovinách to byl rozhodně nadprůměrný rok, maličko klesla kvalita pšenice, jinak ale všechny komodity vyšly výborně, vsadili jsme třeba na ostropestřec, paní Příroda se i tady předvedla v nejlepším světle,“ probírá se úrodou předseda Zemědělského družstva Delta ve Zlíně- Štípě Petr Slovák.

„Tenhle rok si určitě zapamatujme, byl vynikající, srovnání s loňskem to rozhodně nesnese, važme si toho,“ dodává na závěr zahrádkář Bohumil Němec. „Když jsem sklízel petržel, nevěřil jsem svým očím, chvílemi se mi zdálo, že jsem zasadil řepu…“

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x